TRŠIĆ JE SAD NAŠ DUHOVNI DOM: Decu iz dijaspore, koja u Vukovom rodnom mestu idu u letnju školu srpskog jezika, obišao ministar Ružić (FOTO)

Lj. B. - V. M.

09. 09. 2022. u 19:10

MINISTAR prosvete Branko Ružić obišao je u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću učenike iz dijaspore koji pohađaju letnju školu srpskog jezika i kulture "Leto u zavičaju".

Foto V. Mitrić

Ružić je podsetio da je Ministarstvo prvi put ove godine organizovalo takvu letnju školu, ističući da je važno za njih da što bolje upoznaju svoj jezik, kulturu i tradiciju. Naveo je i da je kroz školu tokom leta prošlo 190 učenika i 17 nastavnika iz dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj.

- Verujem da ste uživali u boravku u Tršiću i Naučno-obrazovnom kulturnom centru i da ste imali priliku da se družite i mnogo toga lepog i korisnog naučite - rekao je Ružić, koji je prisustvovao završnoj priredbi učenika.

Kroz program koji je za njih pripremilo Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Marinom Janjić, redovnim profesorom Filozofskog fakulteta u Nišu, učenici su, kaže Ružić, na zabavan i kreativan način produbljivali znanja iz srpskog jezika, kulture i tradicije.

U ovoj, inače trećoj grupi ovog leta, bilo je 82 dečaka i devojčica uzrasta od sedam do 15 godina. Oni su kroz muziku, folklor, crtanje i na druge zanimljive načine, bolje upoznali jezik roda svog. Dečak Dane Lonco, iz Nirnberga u Nemačkoj, čiji je otac rodom iz Hrvatske, a majka iz Bosne i Hercegovine, rekao nam je da, u ime svih, može da kaže da se "srećni, radosni, ponosni na svoje korene, oduševljeni novim znanjima i prijemom u Tršiću, vraćaju svojim kućama".

- Učili smo, družili se i igrali za pamćenje u prelepom Tršiću, na poljanama kraj rečice Žeravije na čijem je pesku slavni Vuk ispisao prva slova naše krasne azbuke. Možemo reći da je Tršić sad naš kulturni i duhovni dom - kazao nam je Lonco, ističući da će svima u Nirnbergu da se hvali onim što "donosi" iz zavičaja Vuka Karadžića i iz Srbije.

REDOVNI KALENDAR AKTIVNOSTI

MINISTAR Ružić je najavio da je u planu da se takve radionice uvrste u redovni kalendar programskih aktivnosti Centra u Tršiću, da bi što više naših učenika iz dijaspore imalo mogućnost da posetom Tršiću unaprede poznavanje srpskog jezika i kulture.

Podsetio je i da je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030, kao poseban cilj postavljen unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti, kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta, i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Pogledajte više