SRBINU KAZNA BEZ DOKAZA I SVEDOKA: Terete ga da je oteo Albanku, iako je ona rekla da ga nikad nije videla

D. Zečević

09. 09. 2022. u 08:00

SVETOMIR Bačević iz Belog Polja kod Peći osuđen je juče pred Osnovnim sudom u Prištini na pet godina zatvora.

Foto D. Milovanović

On je uhapšen decembra 2020. godine kada je otišao u opštinu Peć da izvadi lična dokumenta, a kako se navodi u presudi, Bačević se proglašava krivim zbog otmice i maltretiranja starije Albanke H. K. 1998. godine u Belom Polju.

Kako je svojevremeno "Novostima" izjavio njegov branilac Dejan Vasić, navodno oštećena H. K., koja je i glavni svedok, izjavila je pred sudskim većem da Svetomir Bačević nije osoba koja ju je kidnapovala, kao i da ga uopšte ne poznaje.

Bačević, koji je raseljeno lice, decembra 2020. godine otišao je iz Belog Polja u Peć kako bi izvadio lična dokumenta, a uhapšen je u zgradi opštine i priveden u policijsku stanicu. Nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu u pritvor, pod izgovorom da je počinio navodni ratni zločin.

Foto: Radio Kontakt plus

Advokat Ljubomir Pantović

Da je presuda Bačeviću još jedan pokazatelj nepravde prema Srbima kojima se sudi pred kosovskim sudovima ističu advokati branioci drugih uhapšenih Srba.

- Poslednjih nekoliko godina kosovski sudovi su osudili više Srba za navodne ratne zločine i to bukvalno bez ikakvih dokaza. Tako je, recimo, Zoran Vukotić iz Vučitrna osuđen na deset godina zatvora, dok je Darko Tasić (45), iz Male Kruše kod Prizrena, prvostepeno osuđen na 22 godine, dok mu je po žalbi kazna smanjena na 11 godina, iako ga niko nije spominjao niti sumnjičio za navodni zločin sve dok nije uhapšen - ističe poznati kosmetski advokat Ljubomir Pantović, jedan od branilaca Srba pred kosovskim pravosuđem.

Foto: Radio Kontakt plus

I dok pojašnjava da je tužilac bukvalno optužio Tasića za krađu tokom 1999. godine, što nije ni dokazano i što je tretirano pod delom ratnog zločina, advokat Pantović spominje i slučaj Zorana Stanišića iz Slovinja kod Lipljana, koji je prvostepeno osuđen na 20 godina, uprkos tome što je žena, glavni svedok u tom slučaju, prvobitno dala više izjava nikada ne spominjući Stanišića sve dok nije uhapšen. Kao jednu od skandaloznih presuda Srbima advokat Pantović navodi primer Zorana Đokića (44) iz Peći, koji je osuđen na 12 godina za navodni ratni zločin, a koga niko od svedoka nije prepoznao.

- Svaki Srbin koji je uhapšen pod sumnjom za ratne zločine, iako nije kriv, slobodno može da razmišlja samo o visini kazne, jer je reč o političkim porukama da je svaki Srbin osumnjičen za navodne ratne zločine i kriv, a te političke poruke dolaze sa vrha vlasti i prenose se na pravosuđe - ističe Pantović.

DONETA JE SKANDALOZNA ODLUKA

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog presude Bačeviću, koji je, kako se navodi u saopštenju, osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće.

- Reč je o skandaloznoj odluci suda, jer krivica Bačevića nije dokazana - ističu iz Kancelarije za KiM i dodaju da, ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju bilo ko od Srba ko se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen.

Pogledajte više