TRČANJE KROZ VINOGRADE ZA ZDRAVLJE I UŽIVANJE: Aleksandrovac će ovog meseca ugostiti brojne posetioce manifestacije "Župska vinska trka"

Sofija Babović

04. 09. 2022. u 14:00

NAJMANjE pola miliona posetilaca bude tokom letnje turističke sezone u Aleksandrovcu, a najviše gostiju zabeleži se tokom poznate manifestacije "Župska berba", koja će se ove godine održati po 57. put. Nešto mlađa, ali i originalna šansa da se upozna čuveno župsko vinogorje na drugačiji način i probaju najbolja ovdašnja vina nudi se ovog meseca, kada je grožđe u punom cvetu.

Foto TO opštine Aleksandrovac

- Vinsku trku smo prvi put organizovali pre pet godina i sama ideja da maratonci, ali i amateri koji vole vino, trče kroz župske poljane okićene vinovom lozom i njenim plodovima pokazala se kao pun pogodak - kaže za "Novosti" Vladimir Rašković, direktor Turističke organizacije Opštine Aleksandrovac. - Kontrolne tačke tokom trka smeštene su u podrumima najistaknutijih župskih vinara i domaćina. Svaki učesnik biće u prilici da se okrepi nekom čašom čuvenog župskog vina pre nego što dotrči u centar Aleksandrovca, na završnu ceremoniju, kraj čuvene Fontane vina.

Župska vinska trka predstavlja nesvakidašnji turističko-sportski događaj, koji će se ove godine održati šesti put u Aleksandrovcu. Termin je 24. septembar. Učesnici samo treba da odaberu jednu od tri ponuđene staze, koje su različite po dužini i težini, i da se upuste u avanturu.

Staze su nazvane po sortama vina. Tako je stara "Prokupac" dužine 25 kilometara, "Tamjanika" je dva kilometra kraća, dok je najmanje zahtevna "Jagoda trejl" od 13 kilometara.

- Vitkovo, Stanjevo, Markovina, Tržac, Ržanica, Drenča, Lukarevina, Latkovac, Starci, Raklja i samo naselje Aleksandrovac su mesta kroz koje prolaze staze - objašnjava Rašković. - Interesovanje je veliko i na manje od mesec dana do trke imamo blizu 200 prijavljenih učesnika. Među njima su i trkači i turisti iz Poljske, Nemačke, Španije, Turske, Slovenije, Makedonije.

Trka nikada nije imala komercijalni karakter za organizatore. Počela je kao ideja entuzijasta iz lokalnih udruženja "Domovina" i "Željin" i uz podršku Turističke organizacije. Sagovornici "Novosti" kažu da im je satisfakcija što tokom trke nema slobodnih prenoćišta u celoj Župi. U Organizacionom odboru napominju da su ove godine upravo zbog popularnosti i autentičnosti trčanja kroz vinograde dobili i značaju podršku sponzora.

- Ovaj predeo je u podnožju planine Željin, koja je nedavno proglašena za predeo izuzetnih odlika, u blizini srednjovekovnog grada Koznika i praktično između turističkih centara Vrnjačke Banje i Kopaonika - kažu u Turističkoj organizaciji.
Vino se u župskom kraju pije više od 3.000 godina, a proizvodi najkasnije od 12. veka. Oko 50 porodičnih vinarija radi u "srpskoj Šampanji". Osim same vinske trke, nadaleko poznati domaćini u Aleksandrovcu ukazuju na priliku da se posete i Muzej vinarstva i vinogradarstva i Zavičajni muzej Župe, a ukoliko se nešto "porani" i na trku dođe nešto ranije, od 15. do 18. septembra, ne treba propustiti ni "Župsku berbu", manifestaciju koja pokazuju kako se voli i živi za vino.

VINARIJE

NAJMANjE 10 od pedesetak ovdašnjih porodičnih vinarija nalazi se na putu staza tokom Vinske trke u Aleksandrovcu. Samo se iz njih godišnje "natoči" oko 20 vagona vina, koja dospevaju na trpeze Evrope, SAD, Azije. Oko 2.500 hektara na teritoriji Župe je pod vinogradima.

Pogledajte više