SUĐENJE PILOTIMA U ODSUSTVU POČINJE 14. OKTOBRA: Ratni zločin hrvatskih oficira na Petrovačkoj cesti dobiće sudski epilog

S. J. M.

01. 09. 2022. u 08:00

SUĐENjE hrvatskim pilotima za ratne zločine nad civilima na Petrovačkoj cesti i kod Svodne u BiH počeće 14. oktobra.

Foto: Printscreen TV AP

Za taj dan zakazano je pripremno ročište u ovom predmetu pred Posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na kojem će biti predloženi dokazi koji bi trebalo da se koriste u postupku.

Za ovaj zločin optuženi su hrvatski oficiri Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64), koji su u lancu komande naredili izvršenje ovog zločina. Trojica pilota "migova 21", koji su neposredni izvršioci, jer su iz aviona ispalili rakete na dve izbegličke kolone, nisu još identifikovani i zato nisu ni optuženi.

Optuženima će se suditi u odsustvu, jer Hrvatska neće da ih izruči, već osporava ovaj sudski postupak, pa čak i sam zločin.

Inače, u tim napadima 7. i 8. avgusta 1995. godine ubijeno je 13 ljudi od čega četvoro dece, a još 24 je ranjeno. Prema optužnici, cilj te akcije je bio da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo u Hrvatskoj.

Optuženi su naredili avionske napade na civilno stanovništvo.

Prema najavama punomoćnika oštećenih u ovom zločinu, oni će u narednom periodu podneti krivične prijave i protiv još trojice visokih hrvatskih oficira, Davora Domazeta Loše, Ilije Maričića i Pavla Miljavca, zbog saučesništva u zločinu na Petrovačkoj cesti i kod Svodne.

Pogledajte više