POSAO ČEKA ČAK 876 UČITELJA: Škole od NSZ tražile 224 nastavnika matematike, a neki prosvetari dugo nezaposleni

Lj. BEGENIŠIĆ

31. 08. 2022. u 09:20

POJEDINI nastavnički kadrovi deficitarni su u školama, pa su i veoma traženi u tržištu rada. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše se traže nastavnici matematike, fizike, informatike i računarstva i stranih jezika.

Foto V. Danilov

Škole su tokom prošle godine i u prvih sedam meseci ove godine tražile ukupno 224 nastavnika matematike. Takođe, obrazovnim ustanovama u istom periodu bilo je potrebno 277 nastavnika engleskog jezika, 91 nastavnik fizike i 62 nastavnika nemačkog jezika.

Međutim, iako su toliko traženi, neki sa ovom strukom mesece provedu na birou. Do 31. jula ove godine na evidenciji NSZ bilo je četvoro profesora matematike, fizike i infomatike sa master diplomom. Međutim, sa nešto nižim stepenom obrazovanja - diplomiranih nastavnika, profesora i specijalista matematike i informatike ima 45, a od njih je troje obrazovano da predaje i fiziku. Istovremeno, za fiziku i infomatiku stručno je 37 nezaposlenih. Kada je reč o društvenim naukama, najmanje je nazaposlenih nastavnika nemačkog jezika - 41, dok je 501 nezaposleni nastavnik engleskog jezika. Od svih prosvetara, bez posla je najviše učitelja - 876.

Foto P. Milošević

U NSZ kažu da su odluke o prihvatanju ili odbijanju ponuđenog posla individualne, ali da onaj ko, bez opravdanog razloga, ponuđeni posao odbije - briše se iz evidencije nezaposlenih. Takođe, naši sagovirnci ističu da u slučaju kada jedna filijala NSZ nije u mogućnosti da obezbedi iskazanu potrebu poslodavca za traženim profilom zanimanja, pokreće se postupak međuregionalnog posredovanja, koji podrazumeva uključivanje dve ili više filijala u posredovanju u zapošljavanju.

- Treba imati u vidu i da je prihvatanje ovakvih poslovnih ponuda, izvan mesta prebivališta ili boravišta osobe, uslovljeno prvenstveno ponuđenim uslovima rada, kao što su zarada, obezbeđen smeštaj i drugi uslovi - napominju u NSZ.

POTRAŽNjA ZA INŽENjERIMA I LEKARIMA

PREMA podacima NSZ, osim nastavnika, posao veoma brzo nađu i stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, građevine sa odgovarajućim licencama, lekar s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti, biohemičari i stručnjaci za finansije - računovođe.

Pogledajte više