NA KOMARCE I STERILIZACIJOM: Nova tehnika suzbijanja štetočina

B. S.

30. 08. 2022. u 10:10

KOMARCE prenosioce virusa opasnih zaraznih bolesti srpski naučnici počeli su da suzbijaju zračenjem njihovih mužjaka radi sterilizacije, saopšteno je iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Sterilisan komarac, Foto A. Ignjatović Ćupina

Ideja je da se što veći broj mužjaka azijskog tigrastog komarca, invazivne vrste koja prenosi viruse denga groznice, čikungunje, zike kao i srčanog crva pasa, steriliše gama ili rendgenskim zracima. A, budući da se ženke ove vrste pare samo jednom u toku života, kada to učine sa sterilnim mužjacima ne donose potomstvo.

- Sredinom protekle sedmice u centru Novog Sada je otpušteno poslednjih 50.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca obojenih fluorescentnim bojama. Time je završeno otpuštanje iz serije od ukupno 200.000 jedinki, koje je počelo početkom avgusta ove godine - kaže Slađan Velinov, direktor Direktorata.

Foto P. Ivanišić

Metod integrisanog suzbijanja štetočina poznat kao "tehnika sterilisanih insekata" izveden je u okviru projekta Međunarodne agencije za atomsku energiju, s kojom saradnju na nacionalnom nivou koordinira Direktorat.

NIJE ŠTETNO PO LjUDE I PRIRODU

KORIŠĆENjE zračenjem sterilisanih insekata prenosilaca bolesti radi smanjenja njihove brojnosti decenijama se uspešno koristi u poljoprivredama Italije i Španije, a preliminarna istraživanja su počela u Crnoj Gori, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Portugaliji. Naučnici naglašavaju da ova tehnika nema štetan uticaj na životnu sredinu, domaće životinje ili ljude.

Pogledajte više