VUČIĆ O VELIKOM PISCU: Delo koje je Radovan Beli Marković ostavio iza sebe, ostaće trajno utkano u kolektivnu svest našeg naroda

Novosti online 28. 08. 2022. u 15:34

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom otkrivanja spomenika piscu Radovanu Belom Markoviću na Kneževom polju ispod Malog Povlena.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

-  Delo koje je Radovan Beli Marković ostavio iza sebe, ostaće trajno utkano u kolektivnu svest našeg naroda, a posebno ljudi njegovog Lajkovca i večno belog Valjeva, kao i celog kolubarskog kraja, čiji je svaki pedalj pohodio i opisao kao novinar i pisac. Ovaj spomenik se najbolje uklapa u živopisni krajolik i ambijent u kojima je i sam Radovan Beli Marković pronalazio večiti izvor inspiracije i stvaralačke energije. Hvala mu i slava za sve što je uradio za našu kulturu - poručio je Vučić na Instagramu.

Radovan Beli Marković je preminuo 19. januara ove godine.

Dobitnik je Andrićeve nagrade za roman "Septembrini u Kolubari", nagrade "Bora Stanković" za "Male priče", kao i Nolitove nagrade za roman i nagrade "Branko Ćopić" za roman "Lajkovačka pruga".

Autor je romana "Poslednja ruža Kolubare", "Knez Miškin u Belom Valjevu", "Devet belih oblaka", "Orkestar na pedale", "Kavaleri Starog premera", "Gospođa Olga", "Stojna vetrenjača".

Kao novinar radio je u valjevskom listu Napred, bio član redakcija "Književne reči" i "Književnih novina", Srpskog književnog društva, Srpskog PEN-a.

Do penzionisanja bio je upravnik lajkovačke Gradske biblioteke.

Pogledajte više