SAHRANA GENERALA DELIĆA U UTORAK: Biće sahranjen u porodičnoj grobnici na beogradskom groblju Orlovača

Novosti online

27. 08. 2022. u 09:13

POTPREDSEDNIK Skupštine Srbije general Božidar Delić (67) biće sahranjen u utorak 30. avgusta, na beogradskom groblju Orlovača.

Foto: Tanjug/Nenad Stojanović

Opelo će početi u 14 časova, a Delić će biti sahranjen u porodičnoj grobnici.

Knjiga žalosti, povodom smrti potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića, biće otvorena u ponedeljak od osam do 15.30 časova u Domu Narodne skupštine.

Komemorativni skup povodom Delićeve smrti biće održan u ponedeljak u 11.30 u Skupštini Srbije.

Delić je posle duže i teške bolesti preminuo 23. avgusta u Moskvi, gde se poslednjih desetak dana nalazio na lečenju.

Rođen je u selu Petrovac kod Đakovice, 8. januara 1956. godine. Bio je narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji gde se istakao u borbama protiv albanskih terorista i NATO na Paštriku kod Prizrena.

Posle rata na Kosovu obavljao je dužnost komandanta Beogradskog korpusa.

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005, u 49. godini.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

BONUS GALERIJA: Obuka legendarne jedinice koja je oborila "nevidljivog"

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pogledajte više