POLICIJA PROVERAVA SNIMKE SA KAMERA: Hoće ći biti otkriven autor ustaških simbola kod rodne kuće Gavrila Principa?

S. M.

19. 08. 2022. u 23:05

U SELU Obljaj u Bosanskom Grahovu, u neposrednoj blizini rodne kuće Gavrila Principa, na spomeniku i tabli na ulazu u selo iscrtani su ustaški simboli.

Ustaški simboli,Foto UĐuran

Uroš Đuran, načelnik Bosankog Grahova, kaže za "Novosti" da je slučaj prijavljen policiji, koja je izašla na teren i uradila uviđaj.

Prema njegovim rečima, alarmirana je i granična policija BiH i proveravaju se kamere na ulazu i izlazu iz grada.

- Ovo mora da se desilo u noći između četvrtka i petka. Ovo je loša poruka za Srbe u Federaciji BiH i Srbe koji žive u Grahovu - kaže Đuran.

- U što kraćem roku ćemo da očistimo spomenik i tablu i ovi uvredljivi znakovi biće izbrisani. Ovo je prvi put da na području Grahova imamo provokaciju sa ustaškim znakovima, a pogotovo je ovo bolno jer su isti iscrtani na spomen-ploču Gavrila Principa - ističe Đuran.

Ustaški simboli,Foto UĐuran

Predsednikik Opštinskog veća Grahovo Slađana Čeko kaže da su ustaški simboli uznemirilo stanovništvo Bosanskog Grahovo, a pogotovo jer je to urađeno na verski praznik Preobraženje.

- Poruka je jasna, to je provokacija, ali i mržnja. Osuđujemo ovaj vandalski čin koji pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na svoja vekovna ognjišta - rekla je Čekova.

Meštani Grahova očekuju da policija pronađe počinioce.

Opština Grahovo je, prema popisu iz 1991. godine, imala oko 8.300 stanovnika, od čega 8.000 Srba. U ratu iz Grahova je izbeglo više od 5.000 Srba. Ova opština sada ima oko 2.000 stanovnika od čega Srbi čine 99 odsto stanovništva.

Pogledajte više