KONAČNO JE ROĐENO VIŠE BEBA U SRBIJI: Broj novorođenčadi od januara do juna ove godine povećan 521 u odnosu na isti period lane

R. Dr.

18. 08. 2022. u 10:00 >> 13:54

BOJAŽLjIVO i oprezno, za demografe više simbolično, ali broj živorođene dece u Srbiji u prvoj polovini godine, posle duže vremena najavljuje zaustavljanje populacionog sunovrata stanovništva Srbije.

Foto N. Fifić

U poređenju sa periodom od januara do juna 2021, ove godine je na svet došla 521 beba više, što ukazuje na blagi rast od 1,8 odsto.

Prethodna godina bila je iz ugla nataliteta teška, jer je novorođečadi bilo za 1,7 odsto manje nego 2020. Prvih šest meseci ove godine berićetnije je je i od prethodne, a i od 2020. Posmatrano u brojkama - uprkos nevelikim razlikama - evidentno je da ova godina u odnosu na prethodne nosi zastavu: od januara do juna 2020. rođeno je 29.314 beba, u istom periodu lane 28.813, dok je u aktuelnom šestomesečnom bilansu ukupno 29.334 beba.

U navedenim brojevima je znak okrepljenja video i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prvi podelio lepe vesti.

- Dragi građani, sa vama delim dobru vest - u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period lane imamo 521 novorođenče više. To znači za 1,8 procenata više dece.

Ilustracija V. N.

Neizmerno sam radostan što smo, nadam se, uspeli da prekinemo negativan trend. To pokazuje da naše mere obavljaju posao, pa ćemo zbog toga nastaviti da ih jačamo i ulažemo u budućnost Srbije. Hvala majkama, hvala divnim ženama Srbije - izjavio je šef države.

Ovi podaci znak su ohrabrenja i za demografe. Oni ipak napominju da isti fenomen ne uočavaju u trendovima za duže periode, koji su predmet poređenja i izučavanja. Vladimir Nikitović, iz Instituta društvenih nauka, u objavljenim podacima vidi znak oporavka od korone i propisane izolacije.

- Izučavanje trendova uzima u obzir mnogo više faktora, među kojima je i broj potencijalnih budućih majki. Svaki rast broja stanovnika Srbije lepo je videti, ali i domaći i strani istraživači zasad ne primećuju odstupanja od predviđenog nastavka pada populacije - napominje Nikitović.

Ilustracija V. N.

On podseća da je uočeno da je 2020. i prošlu godinu pandemija obeležila i u demografskom smislu. Zabeleženi skokovi, otud, ukazuju na postepeno vraćanje broja novorođenčadi na vreme pre korone. Faktor koji nije zanemarljiv u porastu broja beba u Srbiji su i veća novčana davanja porodicama sa više dece.

- Strana iskustva sa ekonomskim podsticajima rađanju pokazuju da ona daju rezultate, ali na kraći rok. Dugoročno, bolji efekat daju mere koje utiču na sveukupnu društvenu atmosferu u kojoj se rađaju deca - ukazuje Nikitović.

Srbija zasad dosledno sprovodi mere populacione politike, koje se tiču izdvajanja za porodice sa više beba. Reč je o isplatama milionskih iznosa, čiji je cilj da koliko je moguće napravi kakvu takvu branu beloj kugi.

Država za rođenje prvog deteta tako jednokratno isplaćuje 321.900 dinara. Roditeljski dodatak za drugo dete iznosi 285.544 dinara i isplaćuje se u ratama po 11.897, do navršene dve godine.

Za treće dete iz državne kase izdvaja se 1,7 miliona dinara, i to na 120 rata - po 14.277 dinara do detetove desete godine. I za četvrto dete porodice dobijaju pomoć države u istom broju rata, samo je ukupan iznos veći - 2,57 miliona. U ovom slučaju jedna rata iznosi - 21.415 dinara!

Jednokratno se dobija i oko 6.000 dinara paušala za nabavku opreme, nakon rođenja deteta. Iznosi se usklađuju dva puta godišnje, u januaru i junu, a nevedeni iznosi odnose se na bebe rođene posle 1. jula ove godine.

PORODICA GAĆEŠA DOBIJA RODITELjSKI DODATAK I ZA PETO DETE

ČETVORKAMA MESEČNE NADOKNADE, POMAŽE I VESIĆ

NAKON što se Marija Gaćeša, majka dvogodišnje devojčice i novorođenih četvorki, požalila u javnosti da nemaju dovoljno sredstava da izdržavaju četvorke, bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će novorođenim devojčicama dok ne postanu punoletne uplaćivati 25.000 dinara mesečno od svoje plate. Već su dobili ponudu za pomoć u bebi opremi i nameštaju.

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, za "Novosti" su objasnili da porodica Gaćeša, po zakonu, ima pravo na roditeljski dodatak za tri od četiri novorođene devojčice (kao drugo, treće i četvrto dete), a posebnim rešenjem Ministarstvo je odobrilo roditeljski dodatak i za četvrtu bebu, iako je peto dete u porodici!

Foto Tanjug

Prema podacima Ministarstva, za drugo dete dobijaju 266.117 dinara - 24 rate po 11.088 dinara. Za treće dete sleduje im 1.596.704 dinara - na 120 rata po 13.305 dinara.

Roditeljski dodatak za četvrto dete iznosi 2.395.057 dinara na 120 rata, pa će treća beba dobijati po 19.958 dinara do desete godine. Isti iznos, do desetog rođendana, na osnovu posebnog rešenja Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, dobijaće i četvrta beba, inače peto dete u porodici - po 19.958 mesečno. Za sve četiri bebe dobili su i paušal za nabavku opreme - po 5.544 dinara.

U Ministarstvu objašnjavaju da je majka ostvarila i pravo na davanja grada Beograda za novorođenčad - jednokratno 120.000 dinara. Navode i da su preduzeli mere kako bi utvrdili da je odlučeno po zahtevima majke za ostvarivanje mesečnih prihoda porodice Gaćeša.

Pogledajte više