"STOP" DEPRESIJI I NA KLIK: Za svega nekoliko dana, aplikaciju - "Uvek uz tebe", test na mentalno zdravlje, preuzelo više od 10.000 građana

I. Kovačić

15. 08. 2022. u 14:00

MINISTARSTVO zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija i Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" osmislili su i nedavno pokrenuli aplikaciju "Uvek uz tebe" pomoću koje, između ostalog, možete da proverite da li patite od depresije.

A Klinika "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, Foto I. Marinković

Ukoliko vaši odgovori na pitanja ukažu na depresivno raspoloženje, od izabranog lekara trebalo bi da tražite uput za pregled psihijatra, koji bi trebalo da vam odredi pravu dijagnozu i shodno tome terapiju.

Profesor dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike "Dr Laza Lazarević", kaže da ova aplikacija osim skrining testa na depresiju nudi i mogućnost direktnog besplatnog povezivanja sa Nacionalnim servisom za zaštitu mentalnog zdravlja - SOS linije 0800/309-309, koja je dostupna 24 časa dnevno 365 dana u godini.

- Na aplikaciji "Uvek uz tebe" mogu da se pronađu i brojne zanimljivosti, istine i zablude i edukativni materijali koji se tiču mentalnog zdravlja i bolesti. Sa jedne strane, anonimnost korisnika aplikacije smanjuje dožiljaj stigme, a sa druge, ove sadržaje čini prijemčivim za veliki broj korisnika, čime se radi na prevenciji, podiže se nivo zdravstvenog prosvećivanja, a time i nivo javnog zdravlja stanovništva.

Da je aplikacija "Uvek uz tebe" bila neophodna, pokazuju podaci da je u prethodnih nekoliko dana njene promocije zabeleženo više od 10.000 preuzimanja, i to od strane korisnika iz Srbije, ali i zemalja u regionu, Crne Gore, Bosne, Hrvatske i Makedonije.

- Ova činjenica nas ohrabruje i nesumnjivo govori o opravdanosti ovakvog projekta i potrebi za nastavkom javnozdravstvenih aktivnosti koje Klinika u saradnji sa Ministarstvom zdravlja kontinuirano sprovodi godinama - kaže Stašević Karličić.

Foto Shutterstock

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da stopa samoubistava u Republici Srbiji stabilno opada od 2018. godine, i to čak za 12 odsto do 2021. godine. Takođe, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd izdao je godišnjak koji je analizirao demografske podatke za period od 2011. do 2020. godine vezano za samoubistvo. Prema ovim podacima, broj izvršenih samoubistava u Beogradu u posmatranom periodu se smanjuje, a stopa samoubistava manja je u odnosu na Srbiju i muškarci imaju dva puta veću stopu samoubistva od žena.

- Samoubistva se dešavaju u svim uzrasnim grupama, ali su najzastupljenija kod najstarijih stanovnika Beograda, naime svako četvrto samoubistvo, i kod muškaraca i kod žena je izvršila osoba starija od 75 godina - kaže naša sagovornica.

Dok su u Srbiji mnogi specijalisti deficitarni, poput pedijatara i anesteziologa, psihijatara ima dovoljno.

- Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za period 2016. do 2020. godine, u Republici Srbiji se u stacionarnoj zdravstvenoj delatnosti beleži stabilna stopa broja psihijatara na 100.000 stanovnika, koja se u ovom periodu kretala od 8,6 u 2016. godini do 8,9 u 2020. godini - kaže profesorka Stašević Karličić.

- Ovi podaci se odnose samo na stacionarnu delatnost, što uključuje psihijatrijska odeljenja u opštim bolnicama, specijalne bolnice, institute, klinike, kliničko-bolničke centre, kliničke centre i dnevne bolnice. U stope nisu uključeni psihijatri na nivou domova zdravlja.

Prema rečima prof. dr Ivane Stašević Karličić, u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" rade ukupno 73 lekara, koji stacionarno zbrinjavaju 255 osoba sa mentalnim smetnjama, što ukazuje na činjenicu da jedan lekar svakodnevno brine o tri do četiri pacijenta.

I lekovi i psihoterapija

STRUČNjACI napominju da su za lečenje depresije neophodni lekovi, ali da od značaja može da bude i psihoterapija. Odnosno, najbolja je kombinacija. A da bi antidepresivi bili efikasni, neophodno je da se pacijent genetički testira da bi se videlo koji medikament iz ove grupe mu najviše odgovara. Jer, istraživanja su nesumnjivo pokazala da čak polovina pacijenata ne reaguje na triciklične antidepresive.

Pogledajte više