PRIŠTINA DA PRIMENI DOGOVOR O ZSO: Borelj odgovorio na poslaničko pitanje o Briselskom sporazumu

M. St.

05. 08. 2022. u 06:10

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj pozvao je juče Prištinu da primeni odredbu Briselskog sporazuma koja se odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Foto AP

Borelj je podsetio da obe strane moraju da ispune svoje međunarodne obaveze i istakao da su i "Kosovo i Srbija" dogovorile ZSO.

- Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju pravnu obavezu i primeni je bez odlaganja - rekao je Borelj u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta.

- One, takođe, moraju da učine suštinske napore da postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno na njihovom evropskom putu - rekao je Borelj.

Povodom ZSO oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je upitao nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea zašto Nemačka nije učinila ništa povodom ZSO, reagujući na Rodeovu objavu na "Tviteru" u kojoj navodi da je odluka Prištine o registarskim tablicama i ličnim kartama legitimna.

- Predstavnik Nemačke ne govori istinu. Kako je ukidanje neutralnog statusa KS tablica od strane Prištine legitimno? Kako je legitimno konfiskovati lična dokumenta Srba na KiM? Gde to piše?

Nemački ambasador u Prištini je ranije na "Tviteru" napisao:

- Drago mi je da sam sa Vljosom Osmani razgovarao o aktuelnim dešavanjima, uključujući i

Odluku o odlaganju sprovođenja o registarskih tablicama i dokumentima do 1. septembra. Podvukao sam da su odluke legitimne, u skladu sa Briselskim sporazumom.

Pogledajte više