TESLA JE ČUVAO VERU: Patrijarh osveštao obnovljeni hram u Smiljanu - zavičaju velikog naučnika

R. Dr.

03. 08. 2022. u 06:10

KRŠTEN i zapečaćen ljubavlju Hristovom, nadahnut Duhom svetim i svojim darom, ali uz ogroman trud, napor i rad, Nikola Tesla je učinio mnogo, na čemu mu je blagodarno čitavo čovečanstvo.

Patrijarh sa narodom, Foto SPC

Gde god bio i šta god da je činio, nije zaboravio Liku, pravoslavnu veru, veru majke, oca i ujaka - sarajevskog mitropolita. Bio je svestan da sve što čini i sve što ima jeste dar i zato je u smirenju i skromnosti, bez trke za svetskom slavom, mogao da toliko za sobom ostavi.

U Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, rodnom mestu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle, ovo je juče poručio patrijarh srpski Porfirije. Njegov dolazak i liturgija koju je služio na Svetog proroka Iliju postao je istinski praznik ličkih Srba.

Prethodno, patrijarh je osveštao obnovljeni smiljanski hram, u kome je kršten veliki naučnik.

Foto: Printskrin

Istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941, koje je nastavljeno i tokom avgusta iste godine. Tokom ovih letnjih meseci ubijeno je više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece do staraca. U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnile sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom rata u Hrvatskoj devedesetih godina obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

- Ovo mesto su pravoslavni Srbi odredili da u ovom kraju bude mesto susretanja sa Bogom i da tu u njihovom srcu odjekne zapovest Hristova - da volimo njega, ali i sve ljude kao samog sebe. Istorijske sile koje se ne mire tek tako sa rečju Hristovom i ovo mesto, kao i mnoga druga, u mnogim narodima, želele su da unište - podsetio je patrijarh Porfirije.

Hram svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. veka, ima izuzetan značaj za SPC i srpski narod. Trudom vladike gornjokarlovačkog Gerasima i prilozima vernog naroda hram je u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mesto molitve i mira.

Novi izgled svetinje, Foto SPC

PRVA POSETA BOKI KOTORSKOJ

PATRIJARH srpski Porfirije boraviće u Herceg Novom 14. i 15. avgusta, povodom 640 godina od osnivanja grada i slave osnivača grada - Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Biće to prva poseta poglavara SPC Boki kotorskoj, koja se smatra jednom od kolevki Srpske crkve.

U organizaciji Opštine i Mitropolije crnogorsko-primorske, svečani doček patrijarhu Porfiriju biće upriličen 14. avgusta od 18 sati, na Trgu hercega Stefana, a na Kanli-kuli biće održana svečana akademija.

Na dan slave grada, 15. avgusta, patrijarh će služiti liturgiju u manastiru Savina. U večernjim satima poglavar SPC biće gost na otvaranju kulturno-duhovne manifestacije "Trg od ćirilice", u porti Hrama Svetog Spasa na Toploj.

Pogledajte više