KROV NAD GLAVOM ZA SAMO ČETIRI MAME: Državne subvencije za kupovinu nekretnine nailaze na slabo interesovanje roditelja novorođenčadi

J. Ž. SKENDERIJA

02. 08. 2022. u 09:00

POMOĆ pri kupovini prvog stana za roditelje koji su decu dobili u ovoj godini do sada se prijavilo svega dvadesetak parova.

Foto Ilustracija shutterstock

Komplikovana procedura i neusklađenost propisanih uslova sa realnim stanjem na terenu odbili su mnoge mame i tate da se upuste u avanturu obezbeđivanja krova nad glavom sa delom novca iz državne kase. Do sada su subvencije za stan dobile četiri majke i to iz - Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra.

Ima i onih koji su okušali sreću, pa su, nažalost, odbijeni i sada moraju sami da izguraju kupovinu nekretnine. Tako je zahtev Dajane i Igora Jovanovića iz Subotice komisija posle gotovo tri meseca ocenila kao neosnovan, subvencija je odbijena, kao i pravo žalbe na rešenje koje je potpisala predsednica komisije Darija Kisić Tepavčević.

Problem je nastao pošto su potpisali ugovor o kupovini stana na kredit dan pre nego što su podneli zahtev za subvenciju, za šta su mesec dana prikupljali papire. Pred državom koja odlučuje o dodeli novca oni su već imali nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubili osnovni uslov i pravo na novac iz budžeta.

- Prilikom tumačenja Uredbe koju je donela Vlada nastao je problem, iako su se Jovanovići na vreme obratili ministarstvima za rad, brigu o porodici, finansija, ali oni nisu imali odgovore na njihova pitanja - kaže Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon".

ZBOG JEDNOG DANA IZGUBILI POMOĆ

PORODICA Jovanović iz Subotice je zahtev za subvenciju pri kupovini stana podnela 30. marta. Od tada, pa do kraja juna niko im se nije javio i tek 21. juna dobili su rešenje da im se zahtev odbija.

Na tom rešenju stoji datum 20. april, a razlog odbijanja subvencije je, kako se navodi u rešenju, što je 29. marta pokrenut postupak promene vlasništva u katastru i to na nekretnini koja je predmet njihovog zahteva.

- Propis, naime, naglašava da bračni partneri u trenutku kada su se odlučili da uđu u proceduru kupovine stana ne mogu da imaju nekretninu u vlasništvu.
Jovanovići su, međutim, morali da se obrate i banci za odobravanje stambenog kredita, koja je insistirala da sa prodavcem nekretnine sklope ugovor o prodaji, kako bi se ispunili svi njihovi uslovi.

- Vlasnici stana su postali neposredno pre apliciranja za finansijsku podršku države, što se lako može utvrditi uvidom u katastar i nisu pre toga imali nikakvih prepreka da ispune sve zadate uslove opisane u Uredbi - navodi Macura.

Porodica iz Subotice, nažalost, nije jedina koja se obratila ovom udruženju. Sličan problem ima i bračni par Pavlović iz Novog Sada. Zbog toga je udruženje juče pozvalo Vladu i nadležna ministarstva da u što kraćem roku usklade Uredbu sa realnim stanjem.

- To pre svega znači fleksibilnost na terenu i to između banke, kupca i države.

Insistiraćemo na tome da se ovim porodicama omogući da ponovo apliciraju, sada za povrat sredstava, jer su zbog propusta onih kojima je posao da ne dovode do zabluda potencijalne korisnike ušli u finansijski veoma zahtevne odluke za koje se možda ne bi ni odlučili da nisu računali na državnu podršku - objašnjava Macura.

Tatjana Macura, Foto Tanjug

Međutim, u Ministarstvu rada navode da su uslovi za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jasno definisani i od početka primene Uredbe istaknuti na zvaničnim internet stranicama nadležnih ministarstava.

- Sve potrebne informacije mogu se dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima smo dostavili instrukcije o postupanju - kažu u Ministarstvu za rad.

- Osnovni uslov, pored toga da je dete rođeno tokom 2022, jeste i da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime. Neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor budući da sa njim stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova.

Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u katastar kao vlasnik nekretnine. Komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države.

Pogledajte više