IZ MANASTIRA VISOKI DEČANI STIŽE ZABRINUTOST: 2004. godine albanski ekstremisti su za dva dana spalili 30 srpskih crkava

Tanjug

01. 08. 2022. u 14:09

IZ manastira Visoki Dečani danas je stiglo upozorenje, povodom sinoćne oružane provokacije, da međuetnički odnosi na Kosovu i Metohiji nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine.

Novosti

 - Prethodne noći mnogi kosovski Srbi, monasi i monahinje u našim manastirima molili su se za mir, zbog moguće oružane akcije kosovske policije, kao i mogućih nereda kosovskih Albanaca. U pogromu 2004. godine albanski ekstremisti su za dva dana spalili 30 srpskih crkava. Mir se mora sačuvati - poruka je iz srpskog manastira na Tviteru, uz konstataciju da privremene prištinske istitucije nastavljaju sa politikom pretnji i diskriminacije Srba na Kosovu.

Posebno se ukazuje da su izraženi vandalizam nad srpskom pravoslavnom crkvom, nepoštovanje sudskih odluka i vladavine prava i nespremnost da se pregovara sa Beogradom o posebnoj zaštiti kosovskih Srba, a što je dokaz da vlada tzv. Kosova želi da nastavi sa politikom pretnji i diskriminacije.

 - Međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine zbog provokativnog ponašanja vlasti kosovskih Albanaca, koje može dovesti do direktne konfrontacije i potpunog kolapsa kosovske mirovne misije. Ovo je poslednje što nekome treba u ovom trenutku - poruka je iz manastira Visoki Dečani.

BONUS VIDEO:

RAFALNA PALjBA KOD BANjE: Odjekuju pucnji na KiM

Pogledajte više