POMEN ŽRTVAMA USTAŠKOG MASAKRA: U Glini služen parastos za 1.700 ubijenih Srba 1941. godine

V. N.

30. 07. 2022. u 08:04

U GLINI je juče je služen pomen Srbima sa Korduna koje su ustaše zverski ubile 1941. u crkvi (na slici) u tom mestu.

Foto Arhiva "Novosti"

Posle liturgije i parastosa, koji su služeni u crkvi, položeno je cveće na mestu njihovog stradanja, u centru grada.

Predsednik Saveta nacionalne manjine grada Gline Milan Marinović zahvalio je svima koji su smogli snage i hrabrosti da posle 81 godinu dođu na mesto zločina i odaju počast mučenicima.

Iz Srpskog narodnog veća, za sinoć u 19 časova najavljeno je i održavanje komemoracije ubijenim Srbima, a predviđeno je da pomen stradalima služi episkop gornjokarlovački Gerasim.

Upamćeni kao zločin u glinskoj crkvi, ovi pokolji su među najstrašnijim na teritoriji NDH u Drugom svetskom ratu. Dogodili su se u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta, kada su ustaše u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na monstruozan način ubile oko 1.700 Srba. Jedini se spasao Ljuban Jednak, koji je posle rata svedočio o ovom jezivom zločinu.

Ustaše su posle masakra crkvu spalili, a nakon Drugog svetskog rata na njenom mestu sagrađen je spomen-dom ispred koga su postavljene table s imenima pobijenih. Posle "Oluje" 1995. godine spomen-domu je promenjeno ime u Hrvatski dom, a table sa imenima su uklonjene. Vlada Republike Srpske na inicijativu potomaka žrtvava i Veća srpske nacionalne manjine grada Gline prošle godine je potpuno obnovila spomen-kosturnicu na pravoslavnom groblju u Glini. Postojeća crkva Rođenja Presvete Bogorodice u ovom mestu, sagrađena je 1963. godine nekoliko desetina metara dalje od nekadašnje.

Pogledajte više