PREKO "NOVOSTI" NALAZIO I POSAO: Beograđanin čita naš list od prvog broja

V. Mitrić

29. 07. 2022. u 06:15

BEOGRAĐANIN Radomir Rade Vilotić (85) čita "Novosti", kako kaže od 1953. godine, od prvog broja, koji je kupio od kolportera na Terazijama. Od tada do danas, priča ovaj vremešni penzioner, rodom iz Donje Badanje, na Ceru, ne može da zamisli dan bez najdražeg lista.

Foto: V. Mitrić

"Novosti", po njegovim rečima, nisu bile, svih ovih decenija i godina, samo novine u kojima se informiše, razonodi ili zabavlja u slobodno vreme, već su u njegovom radnom veku odigrale važnu ulogu.

- Školovao sam se za termičara, vatrogasca sa atestom i vozača i četiri posla sam dobio, javljajući se na oglase u omiljenom listu, koje su tražili državni poslodavci i svi su bili dobri i pristojno plaćeni - priča Radomir, koji leto provodi u rodnom kraju, gde se brine i o porodičnom domu, okućnici i njivama na legendarnoj planini, gde sve rađa kao čičak. - U "Novostima" ništa ne propuštam. Čitam sve, jer me sve interesuje, a imam dovoljno vremena za moje omiljene novine od jutra do mraka.

Leti je, često, ispred motela u Banji Badanji, gde volonterski prodaje med za Udruženje penzionera sa Palilule. Nema proviziju, ali mu je puno srce što novac od rtanjskog pčelinjeg proizvoda puni kasu te organizacije iz koje pomažu najugroženije kolege - penzionere. Prodaja ide solidno, a cena za seniore, koji su na lečenju ili banjanju je oko 200 dinara niža od tržišne.

Dok sam pored meda, često, skoro da iskrivim vrat čekajući da mi donesu "Večernje novosti". Nema ih u banji, pa ih nabavlja iz prvog najbližeg mesta gde ima prodavnica, a to je Zavlaka, u susednoj opštini Krupanj.

Čika Radomirovi poznanici, kažu da se, po njegovom raspoloženju, vidi da li su stigle "Novosti" ili ne. Kad krene za rodni kraj, prvo ugovori ko će da mu, svakog dana, donosi novine.

- To je za mene, odavno, prirodno stanje stvari, jer sam im privržen podjednako kad sam bio jako mlad i danas kada sam uveliko u devetoj deceniji života, ali uvek "gladan" aktuelnosti koje donose "Novosti" kao i stranica za razonodu, feljtona - navodi naš sagovornik.

Pogledajte više