ZAVRŠETAK PRVE FAZE KRAJEM DECEMBRA: Počeli radovi na Centralnoj kuli u Memorijalnom kompleksu "Staro sajmište" (FOTO)

Tanjug 27. 07. 2022. u 12:07

PRVA faza radova na Centralnoj kuli u Memorijalnom kompleksu "Staro sajmište", koja podrazumeva građevinske radove, trebalo bi da bude završena do kraja decembra, nakon čega će uslediti faza tokom koje će se raditi uređenje enterijera.

Foto: Z. Jovanović

To je danas tokom obilaska Centralne kule na Starom sajmištu najavila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, na šta je predsednik Vučić dodao da radovi moraju da budu urađeni tako da to bude najmodernije i najpristupačnije novim generacijama kako bi mogli da razumeju šta se sve dešavalo u logoru na Starom sajmištu.

Predsednik je naveo da su godinama unazad vlasti obećavale da će ovo da se uradi, ali da je to stvarno bilo skoro pa nemoguće.

- Gotovo je neverovatno da smo uopšte uspeli da ovo pokrenemo jer sve radove koje ćemo sada da radimo, to će za nas biti mnogo lakši posao nego da rešimo sve što je trebalo pre toga - rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da ne zaboravimo žrtve i njihove sudbine i dodao da je "očajno" stanje u kojem se Staro sajmište trenutno nalazi slika i prilika svakoga od nas pojedinačno.

- Ovo je danas velika i važna svar. Posle mnogo decenije konačno ćemo da vratimo značaj onome što je bilo od strahovitog značaja za ovu zemlju, gde su ljudi ubijani samo zato što su bili Jevreji, Srbi, Romi i svi ostali - rekao je Vučić i zahvalio predstavnicima svih tradicionalnih verskih zajednica koje su prisustvovale današnjem događaju na Starom sajmištu.

Tokom obilaska Centralne kule predsedniku se obratila Ester Bajer rođena u logoru Staro sajmište, kojoj je tu porodica stradala, a koja je, vidno potresena, zahvalila Vučiću na tome što će ovaj prostor konačno biti uređen.

O istoriji Starog sajmišta i tome šta se sve tu dešavalo podsetila vršilac dužnosti direktora Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov koja je napomenula da je Centralna kula jedna od izvornih zgrada Beogradskog sajma koja je izdržala bombardovanje 6. aprila 1941, kao i savezničko bombardovanje 1944. godine.

Navela je da logoraši nisu bili smešteni tu već u paviljonima oko Centralne kule, koji su srušeni 1944. godine.

- Opstala je ona i još nekoliko zgrada gde je bila bolnica, mučilište, mrtvačnica i naš cilj je da te zgrade nekadašnjeg sjajnog Beogradskog sajma, predratnog, a nakon toga logorske zgrade obnovimo u okviru Memorijalnog centra za sećanje - rekla je Vidaković Petrov.

Pogledajte više