VULIN ODGOVORIO ZAGREBAČKOJ NADBISKUPIJI: "Kakva crkva, takve i svetinje - kakav narod, takva mu i crkva i sveci"

Novosti online 26. 07. 2022. u 08:19

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na skandalozne navode Zagrebačke nadbiskupije da Jastrebarsko nije bio logor za decu, već prihvatilište za siročad.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

- Ako su srpska deca u Jastrebarskom i Sisku bila u sirotištu, a ne u logoru, onda nam Biskupska konferencija Hrvatske duguje odgovor na pitanje ko je hiljade srpske dece učinio siročadima. Od crkve koja je vikara ustaške vojske Alojzija Stepinca proglasila blaženim i zamalo svecem i ne može se očekivati da dopusti da među svecima ima mesta za poklanu srpsku decu jastrebarsku i sisačku. Ako na nebu ima mesta za ustaškog vikara Stepinca, ne može biti mesta i za decu koju su ustaše poklale - izjavio je Vulin.

- Kada je NDH formirana, crkva u Hrvata se oglasila pozivom na poslušnost poglavniku, a sledeći put se oglasila tek kada je razbijena SFRJ, opet pozivom na vernost poglavniku. Biskupi u Hrvata ne veruju u Boga, to je njihovo pravo da nose krst i ne veruju u Hrista i da žive i rade oslobođeni hrišćanskog učenja o istini i žrtvi. Svako ima svoje mučenike, Biskupska konferencija fra sotonu Majstorovića, a SPC zaklanu decu jastrebarsku i sisačku. Kakva crkva, takve i svetinje. Kakav narod, takva mu i crkva i sveci - kazao je ministar.

Podsetimo, u sramnom pismu biskupa upućenom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, navodi se da su logori Nezavisne Države Hrvatske za decu u Jastrebarskom i Sisku bili prihvatilišta u kojima su deca lečena, hranjena i gde su imali svaku vrstu pomoći.

Kako se dalje ističe, katoličke časne sestre "s ljubavlju su obavljale svoje časno delo hrišćanske ljubavi".

Pogledajte više