U PORASTU BROJ NAPADA NA PRAVOSLAVNE CRKVE: Misija OEBS-a na KiM predstavila izveštaj o zaštiti kulturnog nasleđa

D. Zečević

19. 07. 2022. u 13:37

MISIJA OEBS-a na Kosovu i Metohiji predstavila je izveštaj o zaštiti kulturnog nasleđa na KiM u kojem je registrovala porast incidenata počinjenih na crkvama i na grobljima koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj pravoslavnoj zajednici.

Foto: P. Milošević

Naime, u izveštaju koji je predstavljen u Prištini, ali i na sajtu ove misije o zaštiti kulturnog nasleđa na KiM od januara 2014. do decembra 2020. godine, OEBS navodi prijavu 247 incidenata na kulturnom nasleđu i verskim lokalitetima. Među njima 112 slučajeva su krađe novca ili imovine.

- Dogodilo se 86 incidenata vandalizma na verskim objektima. Više od polovine njih, 48 slučajeva, bilo je usmereno protiv verskih objekata Srpske pravoslavne crkve, dok je 25 počinjeno protiv Islamske zajednice - navodi se u izveštaju OEBS-a i dodaje da se vandalizam ogleda u bacanju kamenja na prozore, oštećenju vrata i brava, destruktivnim radnjama na grobljima, uništenju i krađi ikona.

U ugrožavanju srpske baštine dogodili su se, kako se navodi dalje u izveštaju, slučajevi remećenja na srpskim grobljima, bacanja kamenja na crkve i svešteničke konake. Napadi su uključivali grafite sa uznemirujućim porukama na zidovima i vratima objekata povezanih sa SPC i postavljanje albanske zastave na ogradu groblja Srpske pravoslavne crkve.

- U poređenju sa krađama u kojima je motiv novac, incidenti u kojima su mete kulturno nasleđe i verski lokaliteti, a u kojima motiv nije novac, pokazuju drugačiji trend jer je 57 odsto od preostalih 135 incidenata počinjeno u crkvama i na grobljima koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok je 24 odsto bilo usmereno protiv verske imovine Islamske zajednice - navodi se u izveštaju OEBS-a i dodaje da je više od polovine krađa zabeleženo u džamijama, dok su se u 38 odsto slučajeva krađe dogodile u bogomoljama Srpske pravoslavne crkve.

I dok se u izveštaju takođe navodi da je OEBS uočio pozitivne korake u institucionalnom poštovanju Zakona o specijalnim zaštitnim zonama, iz ove misije opominju da nekontrolisan razvoj, uglavnom bespravna gradnja i rušenje objekata nasleđa, i dalje izaziva zabrinutost zbog načina na koji utiče na zaštitu lokaliteta specijalnih zaštitnih zona.

Bez utvrđivanja počinilaca

- O svim incidentima protiv kulturnog i verskog nasleđa policija je informacije prenela tužilaštvu. Međutim, samo ograničen broj je dalje obrađen i prosleđen pravosuđu. U većini slučajeva ili nije moglo da se utvrdi ko je počinilac ili je šteta bila mala - stoji u izveštaju OEBS-a i dodaje se da motivi napadača da izaberu kulturno nasleđe kao metu, osim u slučaju krađa povezanih sa novcem, ostaju nejasni.

Pogledajte više