DA ARSENIJE PROGOVORI: Pomozimo dečaku iz Sombora - ima nade, porodici za jedinca potrebno 42.000 evra

Z. Rajić

15. 07. 2022. u 07:50

MALENI Arsenije Ristić iz Sombora, koji ima četiri i po godine, oboleo je od autizma i ne govori, ali postoji nada za njegovo izlečenje terapijom matičnim ćelijama.

Arsenije sa roditeljima, Foto Privatna arhiva

Za taj tretman, kao i za rehabilitaciju, potrebno je 42.000 evra. Roditelji, Milorad i Sanja, više ne mogu sami da finansiraju lečenje svog jedinog deteta.

Arsenije je već podvrgnut prvoj od tri operacije matičnim ćelijama u jednoj poliklinici u Novom Sadu. Ovi zahvati moraju biti urađeni u međusobnom razmaku od najmanje mesec dana. U toj ustanovi, čiji je osnivač prof. dr Dušan Marić, specijalista ortopedije i dečje hirurgije i pionir u lečenju matičnim ćelijama u našoj zemlji, dali su Arseniju velike šanse za oporavak.

- Kratak je rok za terapiju matičnim ćelijama, jer je najbolje da se ona obavi od 4. do 6. godine, kad se mozak dece najviše razvija. Arsenije posle operacije mora imati defektološke, logopedske i tretmane u hiperbaričnoj komori, kao i kineziterapiju i druge vrste rehabilitacije - objašnjava dečakov otac Milorad.

Majka Sanja kaže da je Arsenije rođen iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće i da je bio napredna beba.

- Na vreme je počeo da sedi, da puzi, prohodao je... Posle godinu i po prestao je da se odaziva na svoje ime, izgubio je kontakt očima i postao hiperaktivan i razdražljiv. Postavljena mu je dijagnoza: pervazivni razvojni poremećaj sa spektrima autizma – priča majka.

Arsenije pohađa vrtić sa ličnim pratiocem, a zahvaljujući dosadašnjim defektološkim tretmanima uspostavio je kontakt očima, smireniji je, ima bolju pažnju i više ne izbegava decu.

- Nažalost, ne priča, nego izgovara samo tri reči: mama, tata i mleko. Rečeno nam je da bi posle terapije matičnim ćelijama trebalo znatno da mu se poboljša govor – kaže otac.

POMOĆ

ONI koji žele da pomognu, novac za Arsenijevo lečenje mogu da uplate na dinarski račun broj 160-6000001421469-53 i devizni 160-6000001422056-38 IBAN:  RS35160600000142205638 SWIFT/BIC: DBDBRSBG. Osim toga, može da se pošalje SMS na broj 3030, sa naznakom 1295.

Pogledajte više