PATRIJARH KIRIL ODLIKOVAO DOPISNIKA "NOVOSTI": Branku Vlahoviću uručeno visoko priznanje Ruske pravoslavne crkve (FOTO)

Novosti online

12. 07. 2022. u 16:03

ZA doprinos razvoja odnosa Ruske i Srpske pravoslavne crkve i povodom 70 rođenja ruski patrijar Kiril odlikovao je visokim ordenom RPC Serafima Sarovskog našeg dopisnika iz Moskve Branka Vlahovića.

Foto: Novosti

Orden je našem dugogodišpnjem dopisniku iz Rusije uručio novi predsednik Odela spoljnih crkvenih veza mitropolit Volokolamski Antonije. On je kazao da u Moskovskoj patrijaršiji visoko cene rad Branka Vlahovića koji decenijama izveštava za "Večernje novosti".

Mitropolit Volokolamski Antonije/Foto: Novosti

U Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi na drevnoj Soljanki u Hramu Petra i Pavla u utorak je proslavljen Petrovdan. Crkva je bila prepuna ruskih i srpskih vernika koji rade i žive u Moskvi.

Foto: Novosti

 

Posebno je bilo važno to što je na bogosluženju u tom podvorju bio po prvi put novi predsednik Odela spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit Antonije.

Nije slučajno što je mitropolit Antonije došao na početku svoje nove dužnosti baš u srpski hram. To je znak poštovanja prema SPC i srpskom narodu. On je govorio o dugogodišnjim vezama Rusa i Srba i zahvalio se što je u ovom međunarodnom teškom trenutku Srpska pravoslavna crkva pokazala svoju principijalnost i poštovanje crkvenih kanona. Mitriopolit Antonije je istakao da će Ruska pravoslavna crkva uvek biti zajedno sa Srbima i štitiće njihove interese. On je preneo pozdrave patrijarha Kirila koji se trenutno nalazi u obilasku severnih eparhija.

Ambasadori Srbije i BiH/Foto: Novosti

Naš dopisnik se zahvalio na visokom odlikovanju ruskom patrijarhu i njegovim bliskim saradnicima u Moskovskoj patrijaršiji. On je kazao da ga raduje to što i u ovim teškim vremenima Srbi pokazuju bratsku ljubav prema Rusiji i znaju da cene vekovno prijateljstvo dva bratska naroda. Srbi koji rade i žive u Rusiji osećaju se kao kod kuće jer se Rusi prema njima odnose kao prema bratskom narodu. Posle dodele odlikovanja brojni vernici su prilazili našem dopisniku i molili da prenese pozdrave srpskom narodu.

Na svečanosti u srpskom podvorju u Moskvi bili su i ambasadori Srbije Momčilo Babić sa saradnicima ambasade kao i ambasador BiH Željko Samardžija. Sa ruske strane bili su predstavnici patrijaršije, zatim ruskog parlamenta i državnih organa, političari koji su mnogo puta bili u Srbiji i osvedočeni prijatelji srpskog naroda.

Novi predsednik Odela za crkvene međunarodne veze Moskovske patrijaršije povalio je našeg vladiku Antonija Moravičkog koji okuplja u svom hramu ne samo Srbe već i Ruse i u praksi pokazuje kako treba negovati bratske odnose među bliskim narodima.

Redakcija "Večernjih novosti" na čelu sa glavnim i odgovornim urednikom Miloradom Vučelićem čestita našem dopisniku na ovom prestižnom odlikovanju.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pogledajte više