SRPSKI IZ NIKŠIĆA OSVAJA SVET: Druga letnja škola – uče Polaznici iz Nemačke, Rusije, SAD, Velike Britanije, KOlumbijeAustralije...

V. KADIĆ

12. 07. 2022. u 15:00

NAUČI srpski da te ceo svet razume! Poznata izreka juče je dobila potvrdu prilikom otvaranja Letnje škole srpskog jezika za strance u Nikšiću.

Foto: V. Kadić

Organizovana drugi put, ova svojevrsna učionica okupila je 34 polaznika iz 12 zemalja: Holandije, Francuske, Nemačke, Italije, Grčke, Rusije, Poljske, Ukrajine, SAD, Kolumbije, Velike Britanije i Australije!

Školu u kojoj će nastava trajati do 31. jula organizuje Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori sa saradnicima: Opštinom Nikšić i Udruženjem "Prijatelji Nikšića", a uz svesrdnu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

- Lepo nam je u srpskom jeziku i sa srpskim jezikom. Posebno u Nikšiću gde se govori čistim srpskim jezikom. Polaznici škole učiće ekavicu i ijekavicu. Doduše, ijekavica je teža, ali trud uvek daje rezultate - kazala je na otvaranju ove letnje škole profesor dr Jelica Stojanović, predsednica Matice srpske - Društvo članova u Crnoj Gori.

Ona je najavila da će predavači polaznicima biti mnogobrojni univerzitetski profesori kao i studenti završnih godina studija srpskog jezika.

- I ova škola se drži poznate izreke da govorimo srpski kako bi nas ceo svet razumeo - dodala je Stojanovićeva.

SVET RAZUMEO NOVAKA

DA bismo ime Crne Gore izgovorili na orgiginalan način to moramo uraditi na srpskom jeziku. Da bismo razumeli prvo sebe pa ostale, takođe to moramo uraditi preko srpskog jezika. Uostalom, lepo se videlo kako je ceo svet na Vimbldonu razumeo našeg šampiona Novaka Đokovića - rekao je Mirko Kovačević, predsednik Opštine Nikšić.

Polaznici škole učiće izgovor, govorne veštine srpskog jezika, pisanje, gramatički i leksički sistem, a biće sprovedena u tri nivoa: početni, srednji i napredni. Tu su i predavanja iz oblasti srpske književnosti, filma, istorije Srba i srpskog jezika, istorije Crne Gore, umetnosti, nauke i religije.

Svetkovini su prisustvovali predstavnici Ambasade i konzulata Srbije u Crnoj Gori. Po rečima Miće Rogošića iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori, nikšićku školu srpskog jezika karakteriše veći broj polaznika nego što je to bilo na prvoj letnjoj školi u Igalu kada se prijavilo 14 kandidata.

- Moramo poznavati srpsku istoriju, kulturu i jezik, a očuvanje srpskog jezika i pisma treba da nam budu prioritet - rekao je Rogošić.

Među mnogobrojnim polaznicima je i Rodrigo Juhuma Truhiljo Teofil iz Kolumbije, koji je pre nešto više od godinu dana primio pravoslavlje u Crnoj Gori. Potom je postao monah Srpske pravoslavne crkve i dobio ime Amfilohije u čast blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog.

Foto: V. Kadić

monah Amfilohije

- Srpski je težak, ali lep jezik. Na njemu je napisano toliko divnih knjiga. I nobelovac Ivo Andrić pisao je na srpskom jeziku. Došao sam u Nikšić da još bolje savladam jezičke barijere. Kad čovek ima volju onda nije teško. Ja želim da naučim srpski bez greške i u tome ću uspeti - kaže za "Novosti" monah Amfilohije, koji tihuje u Nemanjinom gradu Podgorici u lavri Svetog Mirotočivog.

Otvaranju letnje škole srpskog jezika, iz opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju predstavnici Udruženja "Prijatelji Nikšića", ali su poslali pismo podrške u kojem se navodi da je njihov grad sada poput prestonice srpskog jezika gde se sabiraju narodi i kulture i da je ponovo postao tačka i centripetalna sila kome se uvek s ponosom rado vraćaju.

Pogledajte više