DA ISTORIJA BUDE KLJUČ BUDUĆNOSTI: U krugu Prahovske hemijske industrije otvoren jedinstven muzej u Srbiji

S. M. JOVANOVIĆ

30. 06. 2022. u 13:45

PREGRŠT fotografija, dokumenata, priznanja, maketa, proizvodnih šema, opreme ili njenih delova iz nekadašnjih pogona prahovskih fabrika, od juče se mogu videti u prvoj izložbenoj postavci novootvorenog Industrijskog muzeja u Prahovu, nedaleko od Negotina.

Foto "Eliksir"

Ova ustanova, jedinstvena je u Srbiji jer je značajno svedočanstvo o izgradnji i razvoju hemijske industrije ovog mesta na desnoj obali Dunava, od 1960. do danas. Nalazi se, a gde bi drugo nego u zgradi na ulazu u prahovski sada "Eliksir", a nekada jugoslovenski i srpski gigant "Industriju hemijskih proizvoda" (IHP) Prahovo koji je bio poznat po proizvodnji superfosfata, a potom i različitih granulata.

Ideja o osnivanju Industrijskog muzeja u Prahovu sazrevala je dve godine, po zamisli autora prve postavke Mladena Trišića, diplomiranog inženjera tehnologije koji je u ovom kolektivu proveo više od četiri decenije, od pripravnika do generalnog direktora i savetnika Upravnog borda. Muzej, po njegovim rečima, povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost industrijalizacije ovog kraja.

- Ovo nije klasičan industrijski muzej u smislu da pokazuje prošlost, već je hibrid između prošlosti i budućnosti zato što sam nastojao da istorija bude ključ budućnosti.

Ljuba Stojčić i Mladen Trišić, Foto S. M. Jovanović

Svi naši usponi, svi naši padovi, sve naše muke koje smo u proteklih šezdeset i više godina imali u Prahovu su došle na neko bolje mesto dolaskom "Eliksira" - kaže Mladen Trišić, koji je pre tri godine publikovao i monografiju "Hemijska industrija u Prahovu - juče, danas, sutra", objavljenu povodom šest decenija prahovske industrije.

Muzej, kako nam je kazala Maja Radulović, zamenik direktora Društva u prahovskom "Eliksiru" donosi ilustracije "svega vrednog što je Prahovo kroz decenije izgradnje i razvoja imalo i sticalo", a njegova su najveća vrednost - ljudi.

- Sada će biti dostupni svima istorijski trenuci zabeleženi na mnogobrojnim materijalima, počev od onih iz poslednje tri godine već davne šeste decenije minulog veka kada je građena fabrika u Prahovu, preko podsećanja da je prvi reaktor sa probnim količinama superfosfata pušten u rad 19. septembra 1960. godine, pa sve do današnje proizvodnje. Obuhvatili smo, a to se podrazumeva, i deo istorijskog razvoja Rudarsko-topioničarskog basena Bor koji i jeste tvorac hemijskog kombinata u Prahovu - objašnjava Radulovićeva.

Deo prvog reaktora za mešanje fosfata i sumporne kiselina, Foto S. M. Jovanović

Muzej prahovske hemijske industrije deo svoje postavke ima i na otvorenom. U parku ispred ove ustanove izložena je, između ostalih, lokomotiva-manevarka, francuske proizvodnje koja je iz Bora došla na ispomoć Prahovu daleke 1959, a tu je njena "vršnjakinja" - originalna pumpa za dizel-gorivo, zagrebačke proizvodnje. Iz prve faze izgradnje IHP su i dizel-agregat, ali i deo prvog reaktora u kojem su se mešali fosfat i sumporna kiselina i dobijao superfosfat. Na otvorenom su i artefakti vezani za brodarstvo i luku, kao i oni iz druge i treće faze izgradnje nekadašnjeg IHP.

Već prvog dana izložbu posetile desetine građana iz Negotinske Krajine, Foto S. M. Jovanović

- Hemijska industrija u Prahovu radi neprekidno 62 godine. Bilo je tu uspona i padova i sada hoćemo da sve te dane i decenije prikažemo kroz ovaj muzej, da sve ostane za uspomenu generacijama koje sada rade i koje će u budućnosti raditi.

Foto S. M. Jovanović

"Eliksir" je kombinat podigao na noge i sada smo lideri u ovom delu Evrope kada je reč o proizvodnji mineralnih đubriva i fosforne kiseline onako kakva je nekad bila i Industrija hemijskih proizvoda Prahovo - kaže Ljuba Stojčić, generalni direktor "Eliksira" Prahovo.

ZA TURISTE I ISTRAŽIVAČE

INDUSTRIJSKI muzej u Prahovu će, kako su nam rekli u "Eliksiru", biti dostupan svim namernicima i turistima, uz blagovremenu najavu poseta. Namera je da se s vremenom Muzej širi i da sadašnja, osnovna postavka probudi mnoga, različita interesovanja, ali i da pokrene istraživanja stručne javnosti.

Pogledajte više