NOVOMUČENICI MEĐU KORICAMA: "Krvavi oktobar u Jadru 1941" Vladimira Mitrića

V. M.

29. 06. 2022. u 11:23

U OKVIRU manifestacije "Vidovdanska loza" Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, u Beogradu je predstavljena brošura "Krvavi oktobar u Jadru 1941. godine", čiji je autor Vladimir Mitrić, novinar "Večernjih novosti" i član SKANU.

Foto Privatna arhiva

Izdavač brošure je SUBNOR grada Loznica, čiji predsednik Života Isaković je istakao da je "velika stvar da bude predstavljena u srpskoj prestonici.

- Ovo je prikaz stradanja meštana Gornjeg Jadra u oktobru 1941. godine, kada je 342. fašistička divizija, koju je predvodio general Franc Beme, u ovdašnjim selima, ubila oko 3.000 ljudi, a samo u Cikotama oko 400, među kojima pretežno nejač, decu i bebe stare tek nekoliko dana - rekao je Isaković.

- Ove godine, posle osam decenija od tog neosuđenog zločina, podigli smo im spomen-znamenje udruženi SUBNOR, grad Loznica, Ministarstvo za rad i dobri i plemeniti ljudi iz Jadra i okoline.

U brošuri su, pored ostalog, sva imena stradalnika i ona je, kako kaže akademik dr Dragan Damjanović, predsednik SKANU, "živi jezik uz spomen-obeležje, da pojasni i objasni onima koji ne znaju za ovo najveće stradanje seljaka u Evropi, ne samo u Drugom svetskom ratu".

Pogledajte više