DOJAVE O BOMBAMA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI: Roditeljima rano jutros stigle poruke da decu ne dovode (FOTO/ VIDEO)

Novosti online 16. 06. 2022. u 07:34

U VIŠE osnovnih škola u Srbiji stigle su dojave o postavljenim bombama.

S.Babović

Na adrese osnovnih škola u Rasinskom okrugu stigao je mejl o postavljenim bombama, potvrdio je za "Novosti" Zoran Aksović, načelnik Školske uprave Kruševac.

Pripadnici kontradiverzionih jedinica proveravaju dojave.

Osim u Kruševcy, nastave danas neće biti ni u školama u Trsteniku, Aleksandrovcu, Brusu, Ćićevcu i u Varvarinu.

Razredne starešine od ranih jutarnjih sati obaveštavaju roditelje da deca ne dolaze u prvu smenu dok se na završi provera.

Kako se saznaje, dojave o postavljenim bombama stigle su jutros i u valjevske osnovne škole Prvu, Sedmu, Petu, Šestu. Direktori osnovnih škola o novonastaloj situaciji obavestili su razredne starešine koje potom obaveštavaju roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude zavšena provera dojava.

Nakon što već više od mesec dana dojave o bombama stižu na adresu škola u Srbiji ovo je prvi put da su dojave o postavljenim bombama stigle na adrese valjevskih škola .

Direktori osnovnih škola o novonastaloj situaciji obavestili su razredne starešine koje potom obaveštavaju roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude zavšena provera dojava.

Istovremeno, izvor blizak policiji, navodi da je od jutros u većem delu Srbije situacija sa dojavama o postavljenim bombama slična, a da su kontradiverzoioni pregledi u toku.

FOTO: Privatna arhiva

Dojave o postavljeim bombama dobila je i većina škola u Južnobačkom okrugu i u Beogradu, kao i u školama u Kikindi, Novom Bečeju i drugim banatskim mestima.

Serija dojava bombi jutros se nastavila i u školama u Pčinjskom okrugu. Na adrese više škola u Vranju, kao i Trgovištu stigli su mejlovi u kojima su izrečene pretnje i tvrdnje da su u školama postavljene bombe. U policiji još nemaju podatke u koliko škola su dojavljene bombe, kao ni da li su sve škole dobile mejlove iste sadržine.

U Policiji nam je potvrđeno da je u više škola stigla dojava o postavljenim bombama, ne samo teritoriji Vranja, nego i drugim opštinama u okrugu.

Kako nam je rečeno prijave stižu svakog trenutka  i u ovom trenutku je nemoguće reći koliko škola je dobilo prijavu.

Foto: J. S.

Osnovci iz Nove Varoši danas neće imati nastavu zbog dojave o navodno postavljenim bombama u zgradama svih šest osnovnih škola na teritoriji opštine. Škole će gde god to bude moguće organizovati onlajn nastavu za đake.

U gradskoj Osnovnoj školi „Živko Ljujić“, najvećoj u opštini, kažu da se očekuje dolazak specijalizovanih ekipa MUP-a Srbije koje će obaviti pregled školskih prostorija, a prosvetari se nadaju da će već sutra nastava biti normalizovana.

Na elektronske adrese osnovnih škola u Novoj Varoši, Božetićima, Akmačićima, Radoinji, Bistrici i Jasenovu stigle su dojava i pretnja identične sadržine.

- Eksplozivna naprava postavljena u školi. Nećemo se sakriti. Ubistva će biti potrebna, mi ćemo ubiti. Biće potrebno uništenje. Uništićemo. Iskreno nam je žao što će nevini stradati. Nema drugog načina. Srušićemo srpsku vladu. Naše oči su uprte u predsednika Srbije i njegovu pratnju. Ubićemo sve – kaže se u pretnji.

Nastave danas neće biti ni u Srednjoj školi u Novoj Varoši mada na adresu ove škole nije stigla dojava o navodno postavljenoj bombi. Odluka je doneta iz preventivnih razloga zbog blizine zgrade Osnovne i Srednje Škole, a radi bezbednosti đaka i profesora. Kako je saopšteno iz Srednje škole, nastava će se danas obavljati onlajn.

Foto: N. Živanović

Pet škola na području Smedereva jutros je dobilo dojave o postavljenim bombama.

Kako saznajemo nezvanično, reč o osnovnim školama „Dr Jovan Cvijić“, OŠ „ Dimitrije Davidović“, OŠ „ Branko Radičević“ i škole u selima Lugavčina i Mala Krsna.

Pretnje su upućene mejlom, a učenici su odmah evakuisani i vraćeni kućama.

Smederevo ima jednu kontardiverzionu ekipu koja će u narednim satima po procedurama pregledati sve ove škole.

U više od 60 škola na području Južnobačkig okruga, jutros nema nastave zbog dojave o postavljenoj eksplozivnih napravi.

Poruka o postavljenoj bombi, školama je, kako saznajemo stigla na mejl adresu.. o čemu je odmah obaveštena policija, koja obavlja kontradiverzioni preglede školskih objekata.
U novosadskoj osmiletki "Vuk Karadžić"  su jako kažu roditelji, iz škole obavestili da u prepodnevnoj smeni neće biti nastave, i da ne dovode decu zbog dojave o bombi.

Foto: V. Mitrić

Učenici su danas vraćeni i iz škola na teritoriji paraćinske opštine jer su škole dobile mejlove sa pretećom dojavom o postavljenim bombama.

Nastave zbog toga danas neće biti, a u toku je policijski kontradiverzioni pretres svih školskih objekata.

Na mejlove svih osnovnih i srednjih škola lozničkog kraja, u ranim jutarnjim časovima, stigla je preteća poruka. Odmah po prijemu poruka, o kojima je obaveštena policija, đaci su upućeni kućama, učionice i hodnici su opusteli.Tek posle antidiverzionog pregleda, znaće se kad će se đaci vratiti u škole.

Tokom noći između srede i četvrtka, ali i u četvrtak ujutru na imejl adrese velikog broja čačanskih osnovnih i srednjih škola stigla je pretnja o postavljenim bombama u školskim prostorijama. Informacija o postavljenoj bombi stigla je u Gimnaziju, Ekonomsku, Medicinsku i Mašinsko-saobraćajnu školu, kao i većini gradskih, prigradskih i seoskih osnovnih škola, odnosno od 53 škole u okrugu samo 18 nije dobilo preteću poruku.

Đaci tih škola po protokolu su evakuisani dok se ne utvdi istinitost dojave o podmetnotim eksplozivnim napravama. Ovo je, inače, prvi put da je pretnja ove vrste stigla na adrese škola u Čačku.

- Škole su obavestile policijsku upravu i pripadnici policije sada rade svoj deo posla. Učenici će tokom dana preći na onlajn režim nastave. Onog trenutka kada škole budu pregledane, učenici će dobiti od svojih odeljenskih starešina, kao i od svojih učitelja informaciju kada mogu da se vrate u školske klupe – navela je načelnica Školske uprave u Čačku Slađana Parezanović. Ekipe policije su na terenu.
 

Pogledajte više