Kvalitet po merilima Evrope

Promo

09. 06. 2022. u 16:09

KOMPANIJA AbelaPharm je dobila evropski GMP koji potvrđuje da ispunjava najviše standarde kvaliteta. Na taj način otvorena su vrata za izvoz lekova i na nova tržišta u okviru Evropske unije.

Foto: Promo

Dobra proizvođačka praksa podrazumeva najviše standarde koje proizvođač lekova mora da ispuni, a propisuje ih Evropska agencija za lekove (EMA). Krajem 2021. godine, u inspekciju AbelaPharm fabrike u Banovcima, došao je stručni tim evropske inspekcije, koji je nakon višemesečne, opsežne kontrole, izdao rešenje prema kome je fabrici u Starim Banovcima dodeljen Evropski GMP sertifikat za proizvodnju lekova.

Direktorka kvaliteta, Nada Tršić Milanović, magistar tehnoloških nauka i specijalista prehrambene tehnologije sa više od 20 godina radnog iskustva u oblasti farmacije, ovim povodom ističe:

- Evropski GMP je samo logičan nastavak višegodišnje prakse koju kompanija AbelaPharm sprovodi, a u okviru koje je, od svog osnivanja, pa do danas, posvećeno postavljala i implementirala stroge standarde kvaliteta. Nakon GMP sertifikata za suplemente i Nacionalnog GMP za lekove, stigao je i ovaj Evropski.

Foto: Promo

Od kada su pre tri godine, kupovinom dve nove fabrike, povećani kapaciteti, omogućeno je dalje širenje kompanije AbelaPharm u oblast proizvodnje i distribucije lekova. Kako bi se ostvario planirani rast izvoza, pre svega na tržište Evropske Unije, bilo je neophodno ispuniti najstrožije zahteve za proizvodnju leka.

- Koliko je kontrola koju sprovodi GMP inspekcija Evropske agencije za lekove ozbiljna, potvrđuje činjenica da u Srbiji ovaj sertifikat poseduje samo određeni broj farmaceutskih kompanija - ističe Tršić Milanović i dodaje: ’’zajedničkim, predanim radom mojih kolega, među kojima su, sa zadovoljstvom mogu da kažem, specijalisti različitih disciplina, naučni saradnici Univerziteta, doktori nauka, kao i priznati međunarodni eksperti ostvarili smo još jedan cilj koji potvrđuje da kvalitet ostaje naš prioritet i u godinama koje su pred nama.’’

Proizvodi kompanije AbelaPharm trenutno su dostupni za preko 400 miliona ljudi u zemljama Evropske Unije, Bliskog Istoka i Severne Afrike, a evropski GMP širom otvara vrata i za plasman lekova na ova svetska tržišta.

Pogledajte više