NAJVEĆI POZNAVALAC SRPSKE LAVRE NA SVETOJ GORI: Istoričar umetnosti Dušan Milovanović preminuo u 75. godini

Srna

07. 06. 2022. u 20:57

DUŠAN Milovanović, znameniti srpski istoričar umetnosti, jedan od najvećih poznavalaca svete srpske carske Lavre na Svetoj Gori, koji je višedecenijskim plodnim istraživačkim radom zadužio Srpsku pravoslavnu crkvu, preminuo je danas u 75. godini, javio je crkveni Radio Slovo ljubve.

Foto: Printscreen

Milovanović je bio teoretičar, publicista, prijatelj i zaljubljenik u manastir Hilandar.

Milovanović je za Hilandarski odbor Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, između 1977. i 1998. godine, vodio ekipu istraživača rizničkog materijala u Hilandar i na Svetu Goru, da bi se od prikupljene građe publikovalo više od 40 radova.

Takođe, 2008-2009. godine realizovana je monumentalna izložba pod nazivom "Hilandarske riznice" u Muzeju primenjene umjetnosti, sa dvotomnim katalogom.

Milovanović je održao stotine predavanja o Hilandaru, istoriji, primijenjenim umjetnostima, u referentnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Bio je saradnik većeg broja srpskih naučnih, stručnih i patriotskih institucija u Matici i rasejanju. Recenzent mnogih stručnih, naučnih i litararnih radova.

Ozbiljno angažovanje Milovanovića vezano je i za Kosovo i Metohiju, u vidu velikog broja predavanja, izložbi, prisustva skupovima i boravku po raznim poslovima u Mitrovici, Peći, Istoku, Prizrenu, u Dečanima, Gračanici, Pećkoj Patrijaršiji, Deviču...

Rođen je 31. maja 1947. godine u Miloševcu, u Velikoj Plani. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Smederevskoj Palanci i diplomirao 1975. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti.

BONUS VIDEO: RIZNICA SRPSKE KULTURE I DUHOVNOSTI: Manastir Hilandar čuva identitet našeg naroda

Pogledajte više