APEL LEKARA: Tiha pandemija postkovida puni ordinacije i bolnice, potrebna akcija besplatnih pregleda

I. Kovačić

06. 06. 2022. u 09:33

IAKO pandemija kovida jenjava u celom svetu, iza nje se tiho pomalja pandemija postkovida.

Foto Ž. Knežević

Ogroman broj pacijenata ima posledice nakon preležanog virusa korona i oni trenutno predstavljaju veliko opterećenje za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Pulmolozi, kardiolozi i neurolozi širom Srbije svakodnevno, mimo ostalih, pregledaju brojne postkovid pacijente.

U pojedinim bolnicama, kao što je Klinika za pulmologiju, čak je formirana postkovid ambulanta, gde se na pregled čeka po mesec dana.

Ovako veliki broj osoba koje imaju komplikacije nakon infekcije koronom, kao i činjenica da brojne lekarske službe za nekovid pacijente nisu bile dostupne dve godine, pokrenuli su pitanje da li bi bilo od pomoći da Ministarstvo zdravlja ponovo počne da organizuje Akciju besplatnih preventivnih pregleda. Da podsetimo, ova akcija trajala je od septembra 2017. godine do decembra 2019. i tada je pregled kod specijalista obavilo skoro 400.000 građana, među kojima i oni koji nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje.

Foto Tanjug

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da bi besplatni preventivni pregledi u ovom trenutku bili od ogromnog značaja:

- Mi smo kao klinika krajem prošle godine samostalno organizovali ovakvu akciju za poznata medijska lica i novinare i imali smo veliki odziv. Za jedno prepodne pregledali smo 120 ljudi. To samo pokazuje da je interesovanje građana za prevenciju veliko, ali mi u tom trenutku nismo mogli da otvorimo vrata naše ustanove za širi krug građana, jer tada su još na snazi bile antikovid mere.

Naš sagovornik naglašava da je otkrivanje raka pluća na vreme veoma značajno, jer ukoliko se operativno odstrane loše promene, pacijent može život da nastavi potpuno normalno. Kada se zakasni, na operativno lečenje može da se uputi svega 20 odsto obolelih.

Postkovid pacijenti sve češće traže i pomoć kod lekara privatnika.

- Korona najčešće ostavlja posledice na plućima, ali vrlo često i na srcu i krvnim sudovima - kaže dr Dragica Stepić iz specijalističe ordinacije "Vena". - Nedeljno pomoć kod mene potraže bar dva do tri postkovid pacijenta, a obično je reč o trombozama. Ovo stanje nije nimalo bezazleno, jer može da dovede do fatalnog ishoda, a dešava se da oboleli nema nikave simptome.

Načelnik kardioligije Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" kaže da je svaki preventivni pregled dobrodošao, ali nije krucijalan za postkovid pacijente:

- Što više vremena prolazi od kovida, komplikacije ove bolesti su sve ređe. S tim u vezi, besplatni preventivni pregledi ne bi bili od velikog značaja za postkovid stanja. Ali, bili bi dragoceni za sve ostale, jer ljudi nisu išli kod lekara dve pune godine i ogroman je problem sa neregulisanim krvnim pritiskom, šećerom i masnoćama u krvi. Tu se kriju opasnosti.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda sprovođena je u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju. U nju su bile uključene sve zdravstvene ustanove širom Srbije, od primarnog do tercijarnog nivoa. Po jednom danu akcije pregled je obavljalo oko 20.000 građana.

 

SVE SPECIJALNOSTI

TOKOM dvogodišnje Akcije besplatnih preventivnih pregleda građanima su bili dostupni svi specijalistički pregledi. Od merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, do mamografije, ultrazvuka i EKG srca, pregleda oftalmologa, endokrinologa, pulmologa...

Pogledajte više