NAJBOLJA VASPITAČICA OLIVERA IVANOVIĆ: Učim decu da poštuju svoje i tuđe i ne mrze

R. Šegrt

02. 06. 2022. u 11:36

Asocijacija najboljih nastavnika nekadašnje zajedničke države (ANN) proglasila je vaspitačicu iz Kikinde Oliveru Ivanović za najbolju u bivšoj Jugoslaviji. Ona je jedina vaspitačica od ukupno 27 nagrađenih vaspitno-obrazovnih radnika, a u konkureniciji su bili prosvetari iz svih šest zemalja nekadašnje SFRJ. Priznanje joj je dodeljeno za entuzijazam i kreativnost, za moć inspiracije i motivacije za uspeh, za rezilijentnost i inventivnost. Nagrada joj je uručena na svečanosti u Sarajevu.

Foto R. Š.

Olja je i prvi vaspitač iz Kikinde, iz Predškolske ustanove "Dragoljub Udicki", koji je do sada dobio ovu nagradu. Tako je postala nova zvezda u bogatoj istoriji predškolstva u Kikindi, koja traje od 1891. godine, kada je u ovom gradu otvoreno prvo zabavište na srpskom jeziku.

- Nagrada jeste zadovoljstvo, ali i obaveza. Svi mi vaspitači koji smo učestvovali želimo da obrazovanje doživi bolje dane u našim zemljama, da doprinesemo toleranciji i da odgajamo srećnu decu, koja poštuju i svoje i tuđe, uče i ne znaju da mrze. Nagrada je u obliku zvezde. Ona sija i nikome ne smeta. Više zvezda čini prosvetno zvezdano nebo koje osvetljava put novim znanjima i ispod kojeg bi svakom trebalo da je lepo - poručuje vaspitačica Ivanović.

Njen vaspitački rad je i do sada bio stručno primećen i visoko ocenjivan, jer posao koji radi već 23 godine ne doživljava kao radno vreme u vrtiću. Nagrade je dobijala za kreativan pristup i inovacije u nastavi. Autor je igračke "samolepljivi pikado", koja je pre pet godina na tradicionalnom skupu predškolskih radnika Vojvodine "Dobra igračka" proglašena za najbolju. "Pikado" je pobedio u konkurenciji 46 drugih igračaka koje je te godine napravilo 80 vaspitača. Kikindska predškolska ustanova "Dragoljub Udicki" tada je osvojila prvo mesto na ovom konkursu koji traje već 25 godina. Piše i pesme i priče za decu, autor je slikovnica po kojima su rađene uspešne pozorišne predstave. Za decu sa posebnim potrebama napisala je "Bubamaru crvenih krila". U vrtiću "Kolibri", gde radi, vodi mešovitu predškolsku grupu.

MOTIVACIJA

- Da bi se dobila nagrada, treba ispuniti 27 kriterijuma, a da bi se učestvovalo, neophodno je zadovoljiti deset. Želim da motivišem kolege iz moje predškolske ustanove "Dragoljub Udicki" da učestvuju narednih godina. Stiču se nova znanja i iskustvo - navodi vaspitačica Ivanović.

NAJBOLjA UČITELjICA

Osim vaspitačice Ivanović, nagradu za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije ima učiteljica Desanka Ristić iz OŠ "Vuk Karadžić" iz Kikinde. Ona je ovo priznanje dobila pre tri godine. Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije osnovana je po ideji učiteljice Vesele Bogdanović iz Makedonije i Željane Radojičić Lukić iz Srbije.

Pogledajte više