SVAKA SEDMA OSOBA IMA MENTALNI POREMEĆAJ: Ministar Lončar i direktori odlučili da jun bude posvećen borbi za očuvanje psihičkog zdravlja

B. R.

01. 06. 2022. u 21:52

PRVI put u Srbiji će ceo mesec biti posvećen mentalnom zdravlju, a to će biti upravo jun, tokom kojeg će se promovisati modeli prevencije mentalnih poremećaja i razbijati stigma ljudi koji se sa njima suočavaju.

Foto Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici zdravstvenih ustanova, koje se bave mentalnim zdravljem, ovakvu odluku doneli su u sredu, a ona je odgovor nadležnih nakon teškog perioda koji traje duže od dve godine, od izbijanja pandemije virusa korona, a koji je uticao na mentalno zdravlje građana.

- Ne treba da se pravimo kao da se ništa ne dešava i da očekujemo da će neke stvari da se reše same od sebe - rekao je ministar Lončar. - Ne možemo da žmurimo pred vestima koje nas svakog dana zatrpavaju, takve vesti nas sve uznemire i zato sam pozvao najstručnije ljude koji se bave mentalnim zdravljem da vidimo šta možemo da uradimo da pomognemo svima.

Ministar je rekao da će biti formirani timovi stručnjaka i u domovima zdravlja kako bi sa lekarima opšte prakse radili na tome kada da posumnjaju, kako da dijagnostikuju i da znaju šta u tom momentu da rade sa takvim pacijentima.

- Problem je što veliki broj pacijenata koji dođe do psihijatrijskog lečenja to lečenje iz nekog razloga ne nastavi - rekao je ministar Lončar.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić kazala je da su tokom korone oboleli svi oni koji su imali predispozicije da obole od raznih mentalnih poremećaja, pa je stres to samo ubrzao.

- U Srbiji je urađena prva Nacionalna studija o proceni mentalnog zdravlja, a rezultati pokazuju da u ovom trenutku 15,2 odsto stanovništva ispunjava kriterijume nekog psihičkog poremećaja - ukazala je dr Milica Pejović Milovančević iz Instituta za mentalno zdravlje. - Za nas je bilo iznenađujuće da depresiju ima oko 2,2 odsto stanovništva, anksiozne poremećaje 1,8 odsto, a najčešći problem u Srbiji je zloupotreba alkohola - 7,2 odsto populacije. Ti rezultati se, ipak, ne razlikuju od evropskih i svetskih.

Pogledajte više