CENTAR ZA LEČENJE NAŠE DECE: Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2" (FOTO/VIDEO)

Novosti online 30. 05. 2022. u 18:27 >> 18:49

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obišli su radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2".

Foto: M. Anđela

Kako je Vučić istakao, u pitanju je impresivno i veliko gradilište. 

- Sve će biti gotovo do kraja oktobra, a onda ćemo početi da gradimo zgradu. Najteži delovi izgradnje su upravo ovi. Ovo je najteži deo posla. Nadamo se da ćemo sve uspeti da završimo na vreme, u pitanju je veliki projekat. Očekujemo da će ovo biti gotovo 2024, eventualno 2025. godine - objasnio je Vučić.

Predsednik je istakao da je za dve ipo godine napravljen veliki KC u Nišu, dodajući da se nada da će i "Tiršova 2" biti gotova u istom merom.

- Nadamo se da ćemo uspeti da završimo ovo za taj vremenski period. Zbog naše dece, ovo će biti prvoklasna ustanova, koja će značiti našoj deci. Donećemo najnovije medicinske tehnologije. Sve ono što je najbolje na tržištu, biće u ovoj bolnici! - rekao je Vučić.

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Kako je objasnio, upoznajući majstore koji rade na izgradnji bolnice, gradilište je okupilo veliki broj radnika iz raznih delova Srbije koji sada rade "kao jedno".

- Olivere, ovaj momak je blizu Republike Srpske, blizu Mađarske, iz Kikinde - objašnjavao je predsednik.

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Vučić je poručio da je mesto za izgradnju dečije bolnice impresivno, ogromne veličine. Takođe, zahvalio se EU, Varheljiju i Ursuli fon der Lajen na donaciji.

- Važno je da će pripremni radovi biti završeni do novembra meseca. Ukupno će biti izgrađeno 60.000m2, od toga 40.000m2 medicinskog prostora, a ostalo će biti garaže, parkinzi... Nalazimo se u delu gde se nalaze gotovo sve bolnice i gde smo mnogo toga napravili. Ovaj KC je impresivan, ali bez ovog velikog centra za lečenje naše dece, ne bi bio dovoljan. To što sebe lečimo, ako ne pružimo najbolje lečenje našoj deci, malo vredi. Ovaj projekat je zavredio veliku pažnju EU i želim da im se zahvalim. Oni će dati 35 miliona evra poklona da bismo mi izgradili ovu velelepnu bolnicu. To je ogroman novac za nas, ogromna vrednost njihove podrške izvanrednom projektu - kazao je Vučić.

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

On je naveo da će ovo biti centar za lečenje sve naše dece u regionu. Kaže i da je ideja o "Tiršovoj 2" stara 33 godine.

Posle nam od velikih stvari ostaje da bude izgrađena Onkološka klinika. Predsednik kaže da ćemo i za to tražiti novac od EU. Vučić se zahvalio i radnicima i rekao da "iza njih ostaju velika dela".

Foto: M. Anđela

Varhelji je rekao da je izgradnja "Tiršove 2" pozitivna posledica pandemije virusa korona. Kazao je da neće biti evropski komesar za proširenje kada radovi budu završeni, ali da bi voleo da vidi da je sve završeno kako treba.

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

Foto: M. Anđela

"Tiršova 2"

Gradnja "Tiršove 2" na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme. 

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obišli su i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.

Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

Nova dečija klinika će obuhvatiti od 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege.

Foto: M. Anđela

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.  Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta.  Dečija klinika "Tiršova 2" nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike "Tiršova 1", a imaće direktan pristup sa auto-puta.

Pogledajte više