ČEKOVI ISPOD 40 ODSTO ZARADE: Penzioneri traže vanredno usklađivanje penzija i izmenu švajcarske formule, pre svega zbog povećanja cena

J. Ž. S.

30. 05. 2022. u 09:11

IZMENA švajcarske formule i vanredno usklađivanje penzija koje su pale ispod 40 odsto prosečne zarade, biće glavne teme sastanka Udruženja sindikata penzionera Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića, ukoliko do njega dođe. Naime, najstariji su nedavno uputili molbu da se sastanu i razgovaraju o aktuelnim penzionerskim problemima.

Foto M. Anđela

Predsednik Vučić je juče najavio je da će penzioneri dobiti značajno povećanje penzija, po švajcarskoj formuli za usklađivanje rasta, i poručio da će država nastaviti da brine o penzionerima, kao i da je uvek spreman sa njima da razgovara.

Razlog zbog koga penzioneri, kako kažu, više nemaju vremena da čekaju jeste pogoršanje njihovog materijalnog položaja, pošto je došlo do neočekivanog skoka cena prehrambenih proizvoda, ali i činjenice da oko milion seniora živi sa primanjima manjim od prosečnih, odnosno sa čekom od 12.000 do 30.978 dinara.

- S pravom očekujemo da u ovoj teškoj situaciji nećemo biti zaboravljeni - kaže Milan Grujić, predsednik USPS. - Zato se nadamo da će u narednih nekoliko dana predsednik primiti našu delegaciju sa kojom bismo pokušali da se usaglasimo oko izmene "švajcarske formule" i vanrednog usklađivanja penzija. Teme razgovora biće i uvođenje minimalnih prinadležnosti znatno viših od poljoprivrednih, izrada socijalnih karti za penzionere, kao i pitanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju.

Učešće prosečne penzije od 30.978 dinara u prosečnoj zaradi za penzionere fonda zaposlenih iznosi 46,7 odsto, za sve kategorije najstarijih 43,9, za samostalce 41,8 i za poljoprivrednike najmanje - 18,9 procenata.

Zvanični podaci Fonda PIO potvrđuju da najviše oko 1,4 miliona seniora prima starosnu penziju u iznosu od 32.942 dinara koliko su dobili za mart. Istovremeno 104.869 samostalaca ima prosečan ček 29.489, dok 147.370 poljoprivrednika u proseku mesečno dobija po 13.334 dinara.

KASKA ZA PLATOM 10 ODSTO

STAV svih penzionerskih organizacija je da prosečna penzija ne sme da bude niža od polovine prosečne zarade. U ovom trenutku čekovi kaskaju za zaradama oko 10 odsto.

Pogledajte više