PRINC FILIP OTVARA IZLOŽBU CILETA MARINKOVIĆA Dom kulture u Gračanici organizuje tradicionalne Vidovdanske svečanosti

D. Z. 29. 05. 2022. u 15:40

Dom kulture „Gračanica“ i ove godine od 1. do 28. juna, organizuje Vidovdanske svečanosti u okviru kojih će publika u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji imati prilike da prisustvuje književnim večerima, izložbama, tribinama, predstavama, izborima za kosovku devojku i drugim kulturnim događajima, kojih će, kako ističu iz ove ustanove kulture ove godine biti trideset i šest.

Cile Marinković / Foto Z. Jovanović

Istovremeno, Galerija umetnosti Priština učestvuje kao koorganizator određenih likovnih programa, pre svega izložbe Milana Cileta Marinkovića.

- Vidovdanske svečanosti i izložbu dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića otvoriće princ Filip Karađorđević 1. juna sa početkom u 20 časova. Izložbom će publici biti predstavljeno delo jednog od najznačajnijnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu, Milana Cileta Marinkovića, koji ove godine, izložbom u Gračanici obeležava pedesetu godišnjicu stvaranja - ističu iz gračaničkog Doma kulture.

foto: dom kulture Gračanica

Oni uz to dodaju da će, takođe, 1. juna biti otvorena i 24. likovna kolonija „Vidovdan 2022“ na kojoj će uzeti učešće istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Vladislava Vanja Čolić (Vinča), Lazar Marković (Novi Sad), Aleksandar Dević (Niš), Duška Radović (Pariz), Kristina Panajotov (Beograd), Vladislav Šešlija (Novi Sad), Anastasija Asi Tonova (Veliko Trnovo), Nevena Popović (Beograd), Divna Vasiljević (Kosovska Mitrovica) i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Inače, pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Priština, kao i Opština Gračanica.

BONUS VIDEO:

Direktorka biblioteke iz Gračanice: Želja da pokažu pripadnost državi Srbiji jača od svih strahova

Pogledajte više