ZA MUZEJ SAKUPIO 3.000 STARINA: Dujo Pilipović iz Krajišnika kod Sečnja sve bliže ostvarenju stare želje

B. Grujić

10. 05. 2022. u 12:00

U SVOM porodičnom zdanju u Krajišniku kod Sečnja, pitomom selu u srcu banatske ravnice, Dujo Pilipović baštini mnoštvo "opipljivih" uspomena.

Foto S. Sokolov

Decenijama ih je sakupljao, a sada ima više od 3.000 eksponata: raznih predmeta, poljoprivrednih mašina i alatki, oružja, sablji, mačeva, noževa, starijih od jednog veka.

Istu strast imali su i Dujovi otac i ujak, a sada i on sakuplja i uredno "slaže" tradiciju, obrise kulture i burnih socioloških razmirica, uspona i padova, bogaćenja i siromašenja srpskog naroda kroz 20. vek. I sve to što je brižljivo sakupljao, simbolično naziva "muzej naših života".

- Moja želja jeste da on jednog dana bude istinski muzej starina i riznica predmeta iz prošlosti, koji će oslikavati jednu epohu i sve njene karakteristike - domaćinski nas je dočekao Dujo, koji uz suprugu, sina i ćerku, ima četvoro unučadi i živi u nadi da će oni nastaviti porodičnu tradiciju sakupljanja starih predmeta.

Uz nasleđenu pasijuprikupljanja starina i sposobnost da na prvi pogled spozna njihovu vrednost i značaj, najstariji član porodice Pilipović, koja je u Banat došla iz Drvara, grada na reci Unac, bavi sepoljoprivredom, uzgojem stoke, naročito ovaca i voćarstvom.

Na voćnjak je i posebno ponosan jer u njemu ima oko 1.000 sadnica kruške, jabuke i drenjine.

Njegovi eksponati, starine koje je pasionirano sakupljao, odavno nemaju dovoljno mesta u, nekada im namenjenoj prostoriji, u dvorištu porodične kuće. Nju je nazvao etno-kućerak.

Ali budući da je sada premala za sve predmete, Dujo je zbog toga, preko bašte, kako to Krajišnici kažu, u drugoj ulici, kupio kuću. A, nju će, ne krijući da želi to svim srcem, da preuredi u pravi muzej.

- Nadam se da ću to za života ostvariti i tako ispuniti davnašnji san i moj, ali i mojih oca i ujaka - dodaje Dujo, nama se čini kao da je plan tog svojevrsnog muzeja već iscrtao u glavi, a svaki eksponat već smestio na precizno određeno mesto.

- U nekoliko navrata dolazili su mi i stručnjaci iz Muzeja u Zrenjaninu i nisu skrivali oduševljenje. Uskoro ćemo realizovati dogovor, rešio sam da Muzeju u Zrenjaninu, poklonim eksponate koji su im zanimljivi i to će biti početak naše uspešne saradnje.

Bilo je slučajeva da mi ljudi stidljivo pokucaju na vrata i pitaju me da li ću im dozvoliti da pogledaju starine, uz objašnjenje da su čuli za moje eksponate i da su s namerom došli da vide moj muzej. E, meni to vala bude milo. Uh, srce mi se razneži.

Naglašavajući da se uvek trudi da fino ugosti sve takve putnike namernike, ali i prolaznike koji kada nabasaju u Krajišnik, osim priča o legendarnom Krajišniku Jovandeki Babiću i ostalim junacima iz romana "Osma ofanziva" Branka Ćopića, koji je najbolje opisivao meštane Krajišnika mahom doseljenike, čuju i za Duju Pilipovića.

Dujo je inače, potomak porodice iz Drvara. Njegov deda bio je partizan, član garde i jedan od branitelja pećine u kojoj se skrivao Josip Broz Tito, tokom velike nemačke ofanzive poznate pod imenom Desant na Drvar. A, u Drugom svetskom ratu, čojstvo i junaštvo, iskazali su i njegov otac ujak.

Preduslovi za bavljenje ovim hobijem, kako Dujo naziva svoju strast prema sakupljanju starina, su životno iskustvo i strpljenje, volja da se sa ljudima razgovara. Samo tako se, kako kaže, može dosegnuti do njihove duše, a potom i zaviriti na tavane i u podrume njihovih kuća, u šupe i ostave, jer tamo obično, u dubokoj tami, nalaze se predmeti istorije i prošlosti, koji su obeležje epohe, običaja i tradicije naroda i kraja u kojem žive, iz kojeg su došli i gde su se naselili.

Foto S. Sokolov

ČUDOTVORNA RAKIJA OD DRENjINE

ISPRIČAO nam je Dujo još i da su njegovi preci govorili da ko nije probao rakiju od drenjine, ne zna šta je istinski užitak, a ko je redovno pije, živeće zasigurno 100, pa i 107 godina. A, upravo toliko živeli su mnogobroni njegovi preci, pa on ne skriva nadu da će i on "zaokružiti" barem vek. Osim rakije od, kako kaže, čudotvorne drenjine, Krajišnici tradicionalno pripremaju sok, džem i slatko, a poslednjih decenija i liker.

TOP IZ VELIKOG RATA

SVOJEVRSNI raritet u bogatoj Dujovoj riznici starog oružja je i top iz Prvog svetskog rata. Nije hteo da nam otkrije gde ga je pronašao, ali ga je smestio u dvorištu svoje porodične kuće.

Pogledajte više