OTAC GA KRITIKUJE, PORODICA PODRŽAVA: Abdikacija princa Petra izazvala različite reakcije Karađorđevića

D. B. M.

03. 05. 2022. u 10:13

U SADAŠNjIM okolnostima u Srbiji, abdikacija princa Petra Karađorđevića jeste privatna stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta. Ipak, njegovo odricanje na prvenstveno pravo na krunu u korist mlađeg brata Filipa, izazvalo je pažnju javnosti.

Foto Casa de Pilatos

Intrigantnost priči dalo je saopštenje princa Aleksandra, oca kraljevića Petra i Filipa. Dok su članovi šire porodice bez zadrške podržali ovu odluku, prestolonaslednik Aleksandar se nekoliko dana nije oglašavao. Potom je u saopštenju zamerio što je "ovo pitanje prebrzo pokrenuto". Naglašavajući da ceni iskrenost svog najstarijeg sina u vezi sa teškom odlukom koju je doneo, najstariji Karađorđević je napisao:

- Nažalost, ovako ključan i važan postupak nije sproveden u skladu sa tradicijom i normama kraljevske porodice. Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u Kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše Crkve i uz učešće Krunskog saveta, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine.

Slične zamerke, međutim, nisu imali Aleksandrovi rođaci, potomci njegovih stričeva Andreja i Tomislava. Prvi se oglasio princ Mihailo Karađorđević, sin kraljevića Tomislava koji je naveo da se uverio u Filipove iskrene namere i istinsku brigu za napredak srpskog naroda u Srbiji i van nje.

- Podržavamo odluku princa Petra da se odrekne svog od Boga datog prava i prenese svoje dužnosti, prava i obaveze na princa Filipa. Zahvaljujemo se patrijarhu Porfiriju na blagoslovu ovog svečanog događaja. Upućujemo čestitke svim potomcima kralja Petra Drugog i radujemo se zajedničkom radu sa princom Filipom u smeru dobrobiti srpskog naroda - napisao je princ Vladimir Karađorđević, na svom fejsbuk-profilu.

Princ Petar je odluku o abdikaciji potpisao prošle nedelje u palati Svetog Andreja u Sevilji. Osim princa Filipa i njegove supruge Danice, prisustvovali su Petrova i Filipova majka princeza Marija, očuh Ignacio, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, kao i jeromonah Mikel Ortega Modest - sa, kako je saopšteno, blagoslovom patrijarha Porfirija.

- Ovaj događaj je značajan za porodicu Karađorđević. Zašto bi iko komentarisao lični čin bratske ljubavi. Uvek je lepo kad se javnost interesuje za dinastiju i porodicu Karađorđević, a posebno kad svi poštuju slobodu izbora i jasno izraženu ličnu volju - kaže pisac Predrag Marković, član Krunskog saveta.

PREUZIMA SVE ODGOVORNOSTI

ODMAH po povratku u Srbiju, princ Filip je sa svojom porodicom otišao na Oplenac, da oda poštu svojim precima.

- Princ Filip preuzima na sebe sve odgovornosti i sve dužnosti, budućnost onoga što jeste srpska kruna - kaže Dragomir Acović, član Krunskog veća i predsednik Krunskog saveta. - Dobro je što živi u Srbiji, što mu je supruga Srpkinja i što je u prilici da upozna situaciju kakva je stvarno i narod u zemlji. Za nekoga kome je sudbina da nastavi liniju kraljeva Srbije to je neophodno.

Pogledajte više