PETAR SVA PRAVA USTUPIO FILIPU: Princ-naslednik Karađorđevića abdicirao u korist mlađeg brata

E. V. N.

29. 04. 2022. u 07:30

PRINC naslednik Petar Karađorđević, najstariji sin princa Aleksandra, starešine kraljevskog doma, abdicirao je u korist brata Filipa.

Foto Casa de Pilatos

Odluku o dobrovoljnom odricanju od prestolonasledničkih prava koja mu pripadaju po osnovu prvorođenja, potpisao je pre dva dana u Sevilji, gde živi. Unuk i imenjak poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog baštinio je titulu Njegovo kraljevsko visočanstvo princ-naslednik Petar Karađorđević od Jugoslavije, koja je u februaru 2003. izmenjena tako da je postao "kraljević od Srbije".

Princ je odluku da se "odriče svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze" potpisao u palati Svetog Andreja u Sevilji i ona je odmah stupila na snagu.

- Princ Petar je odlučio da "abdicira" i prepusti bratu Filipu potencijalno pravo na presto, na šta ima pravo i niko u to ne treba da se meša - kaže, za "Novosti", arhitekta Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta.

- Takva odluka nije neuobičajena za Karađorđeviće i princ Đorđe je abdicirao u korist brata Aleksandra, mada u kompleksnijim okolnostima. Krunski savet će razmotriti ovu odluku i verujem da ćemo imati jedinstven stav.

Acović podseća da je supruga princa Filipa Srpkinja i da su odabrali da žive u Srbiji:

- Filip više neće biti samo kraljević, već sin sa velikim S.

Petar Karađorđević je u saopštenju naglasio da je u interesu dinastije da princ-naslednik živi među svojim narodom i da je njegov brat Filip život svoje porodice već vezao za Srbiju, gde se posle devet decenija rodio kraljević Stefan, prvi muški član dinastije Karađorđević. Petar želi da život nastavi u Španiji, u Sevilji, ali se, kako je naveo, nije odrekao "prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog doma, titule kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice".

Foto M. Tabašević

Pre "nepokolebljive odluke" o abdikaciji, kraljević Petar je zvanično obavestio svog oca - princa Aleksandra i patrijarha srpskog Porfirija. Svedoci popisivanja abdikacije su njegova majka, prva supruga princa Aleksandra, princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance, njegov očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, princ-naslednik Filip, princeza Danica, sestra Soul, grofica od Ampurijasa, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika i jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog arhangela Mihaila u Palmi na Majorki, sa blagoslovom patrijarha Porfirija.

Princ Petar rođen je 1980, školovao se u Engleskoj, na Kenterberijskoj kraljevskoj školi i Kambervel koledžu za umetnost Instituta u Londonu. Usavršavao je dizajn i ilustrovanje u Sevilji i Barseloni, a posle prestižne škole dizajna na Roud Ajlendu u SAD nastavio je uspešnu karijeru.

OD VIRDžINIJE DO BEOGRADA

NOVI krunski princ Srbije Filip Karađorđević (na slici), drugi je sin princa Aleksandra i princeze Marije. Rođen je u SAD, školovao se u Velikoj Britaniji. Srbiju je prvi put posetio 1991. godine, a 2001. se sa porodicom nastanio u Belom dvoru. Venčao se sa Danicom Marinković 2017. u Beogradu, gde je godinu kasnije rođen njihov prvi sin, princ Stefan Karađorđević.

Pogledajte više