FORMULE I BROJKE "KROJE" ZABAVU: Pod sloganom "Više od igre" naredne nedelje u Srbiji počinje mesec matematike M3

B. Borisavljević

26. 04. 2022. u 12:00

POD sloganom "Više od igre", od 10. do 31 maja, biće održana manifestacija "Maj mesec matematike M3".

Do rešenja se dolazi uz konsultacije, Foto Nordeus fondacija

Tema ovogodišnjeg druženja su matematika i gejming, tako da će školarci imati priliku da nauče kako znanje iz matematike mogu da iskoriste za pravljenje video-igrica. Uz mnogobrojne interaktivne sadržaje, Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU, uz podršku "Nordeus fondacije", otkriće deci i široj javnosti vezu matematike i stvarnog života i tako podstaći ljubav prema ovoj nauci.

Kroz program "Mejkers lab" srednjoškolci iz cele Srbije će imati priliku da kombinuju matematiku, umetnost i majstorisanje. Ključni zadatak je povezati brojke i formule sa znanjima iz oblasti dizajna igara.

- "Mejkers lab" smo zamislili kao jedinstveno mesto gde se mladi susreću sa svim izazovima rada u timu, podelom odgovornosti, uvažavanju drugačijih mišljenja i senzibiliteta, neprestanim učenjem i razmenom znanja, kao i otvorenoj komunikaciji - kaže Mirjana Utvić iz Centra za promociju nauke.

- To su veštine koje su esencijalne, ne samo za ovaj program i rad već i za sam život.

Lako se uči kad ima od koga, Foto Nordeus fondacija

Program je počeo 26. februara, a tokom aprila učesnici su predstavili i testirali igrice koje su do sada osmislili. Pokazalo se da su projekti svih timova veoma raznovrsni, kako u programu, tako i i pogledu matematike i vizuelnih umetnosti.

- Atmosfera je opuštena i uvek imamo motivaciju za rad - oduševljen je Milan Ranković, učenik Gimnazije u Smederevu.

- Svako ko misli da je kreativan, treba da se oproba u mejkers projektima kao što je ovaj.

Ne samo ljudi koji vole matematiku, već i oni koji vole igrice. Mnogi će shvatiti da matematika i nije toliko strašna, da čak može biti i zabavna.

Igrice koje su srednjoškolci smislili mogle bi se kratko opisati - od istorije i avanture do horora. Tako, jedna od junakinja Mata Kristi pomaže đacima da rešavaju matematičke misterije. Za one koji vole istoriju, strategije i avanture "rezervisano" je osvajanje "Matematičkog hrama". Kako nadmudriti duhove matematičara koji ih progone u učionici, otkriće đaci u "Aritmofobiji". Znanje iz matematike će im pomoći da pronađu "šifru" za beg iz škole. Brojke i formule će Mačku Mau odvesti do njenog faraona pre nego što izgubi svih devet života.

- Matematika i gejming oduvek su povezani - navodi Bojana Damjanov, koja je u "Nordeus fondaciji" zadužena za kreativne procese.

- Još kada se "začine" kreativnim radom, zanimljivim radionicama i motivisanošću đaka, onda je to fenomenalno iskustvo i za mentore i za decu. U ovom procesu svi učimo jedni od drugih. Do sada smo prošli kroz tehnike koje đaci mogu da koriste i u daljem učenju i školovanju. Jer svaka disciplina može da se predstavi kroz zabavan rad i originalno izražavanje.

Foto Nordeus fondacija

Damjanovljeva ističe da je cilj druženja da se nauči sagledavanje problema iz različitih uglova i uz dosetljivosti dođe do različitih rešenja.

- Ovde ima mnogo istraživanja, snalaženja i usklađivanja, baš onako kako treba da izgleda timski rad - kaže Damjanovljeva.

- Imam utisak da ćemo iz ovih susreta izaći ne samo sa napravljenom igrom već i sa dovitljivim načinom razmišljanja, koji pomaže da lakše rešavamo izazove pred sobom.

Kako ističu organizatori, programiranje, istraživanje matematike, saradnja i uvažavanje različitih znanja, sposobnosti i doprinosa, uz obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje će učenici naučiti stvaranjem i igranjem ovih igara.

- Sa đacima rade eksperti u svojim oblastima, pristup je sistematičan, a prezentacije zanimljive i pristupačne - ističe Borka Marinković, matematičar.

- Prvi put sam uključena u takvu vrstu neformalne edukacije, i to je prvo iznenađenje.

Dešavaju se i trenutne situacije, pitanja koja me iznenade.. ali me to baš inspiriše.

Predavači najbolji programeri, Foto Nordeus fondacija

VIŠE OD 100.000 POSETILACA

Ova manifestacije održava se već 11. godinu i očekuje se više od 100.000 posetilaca.
Svečano otvaranje zakazano je u "Silosima Beograda", a program će se odvijati na više lokacija u prestonici. Na spisku su Galerija nauke i tehnike, Mikrogalerija Centra za promociju nauke, Dorćol plac. Takođe, školarci i odrasli širom Srbije biće u prilici da, kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i mrežu naučnih klubova, učestvuju u programu.

Pogledajte više