MATEMATIKA I GEJMING: Srednjoškolci prave video-igre

Novosti online 20. 04. 2022. u 11:28

U SUSRET manifestaciji Maj mesec matematike (M3), koju Centar za promociju nauke ove godine organizuje uz podršku Nordeus fondacije, srednjoškolci u okviru programa Mejkers lab kombinuju matematiku, umetnost i majstorisanje.

Foto: B. Živojinović

Kroz program Mejkers lab, koji kao uvodni sadržaj u manifestaciju Maj mesec matematike (M3) organizuje Centar za promociju nauke uz podršku Nordeus fondacije, okupljeni su srednjoškolci iz čitave Srbije. Ove godine poseban fokus stavljen je na matematiku i gejming, a cilj je pravljenje matematičkih video-igara.

Dvadeset četvoro mladih ljudi iz nekoliko gradova u Srbiji, zajedno sa devet naučnih komunikatorki i komunikatora, studenata različitih fakulteta, zajedno razvijaju matematičke video-igre. Ključni zadatak je povezati matematička znanja sa znanjima iz oblasti dizajna igara.

Foto: B. Živojinović

Na koji način se odvija ovaj program? „Mejkers lab smo zamislili kao jedinstveno mesto gde se mladi rano uključuju u procese kostvaralaštva, i susreću sa svim izazovima rada u timu, podele odgovornosti, uvažavanju drugačijih mišljenja i senzibiliteta, neprestanom učenju i razmeni znanja, kao i otvorenoj komunikaciji, a to su veštine koje su esencijalne ne samo za ovaj program i rad već i za sam život. Najveći izazov je činjenica da su se mladi našli u grupi koja se po prvi put susreće i radi zajedno, a oni su nam već drugu godinu zaredom pokazali da su spremni da ga prevaziđu”, kaže Mirjana Utvić iz Centra za promociju nauke.

M3 Mejkers lab počeo je 26. februara, a tokom aprila učesnici programa su imali prvi značajan presek, kada su predstavili i testirali igrice koje su osmislili i koje i dalje kreiraju. Analizirajući dosadašnji rad, pokazalo se da su projekti svih timova veoma raznovrsni u programerskom smislu, ali i u pogledu matematike i vizuelnih umetnosti.

Foto: B. Živojinović

Milan Ranković, učenik Gimnazije u Smederevu, o ovom programu kaže: „Atmosfera je opuštena i uvek imamo motivaciju za rad, bez obzira na to kakav nam je dan bio pre toga. Naučili smo da i bez mnogo ,sistema’ i kontrole mogu da se postignu veliki rezultati. Iako svako ima neku svoju ulogu, uvek se trudimo da negujemo timski rad i međusobnu saradnju. Svako ko misli da je kreativan, treba da proba da učestvuje u mejkers projektima kao što je ovaj. Siguran sam da i bez nekog predznanja i mnogo učenja svi ovde mogu da pronađu svoje mesto i budu deo nekog tima, ili, jednostavno, deo čitave mejkers zajednice… Ovim projektom pozivamo ne samo ljude koji vole matematiku, već i one koji vole igrice. Smatramo da će mnogo njih shvatiti da matematika i nije toliko strašna i da čak može biti i zabavna, pa očekujemo sve one koji su u mogućnosti da dođu i da kritikuju ili pohvale naše radove.”

Od istorije i avanture do horora – kroz spoj veštine i mašte, srednjoškolci razvijaju brojne igrice

Jedna od dosad osmišljenih igara zove se Mata Kristi, a matematička misterija u njoj rešava se poznavanjem logičkih iskaza i utvrđivanjem istinitosti različitih sudova. Druga igra je Matamatički hram: drevne matematičke mudrosti ukrštene su sa društvenom igrom. Ovo je iskustvo igranja za one koji vole istoriju, strategije i avanture, ali pre svega za one koji se ne boje matematike. Artitmofobija je pojam koji predstavlja strah od brojeva, a ova igra je žanrovski horor. Najstrašniji nisu brojevi, već duhovi matematičara i matematičarki koji progone decu zaključanu u školi. Duhovito i domišljato, moraju nadmudriti duhove i pobeći iz škole. Da, potrebno vam je znanje iz matematike da biste pobegli iz škole!

Foto: B. Živojinović

Igra Clash of brains ili Obračun mozgova, inspirisana matematičkim dvobojima, uči nas kako funkcije menjaju vrednosti i koliko matematike ima u igranju igara kartama. Sa igrom Mačka Mau, matematika će pomoći glavnoj junakinji da pronađe svog voljenog faraona pre nego što izgubi svih devet života.

Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja i uvažavanje veoma različitih znanja, sposobnosti i doprinosa, uz iskreno i hrabro obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo stvaranjem i igranjem ovih igara.

„Očigledno je da ove priče ne pričaju samo o matematici, već o generaciji koja ih stvara, o odnosu prema znanju, o razbijanju predrasuda, ali i o tome kako mladi mogu da stvaraju veoma ozbiljne projekte. Matematika, programiranje, ilustrovanje, komponovanje i snimanje muzike, nakon čega sledi uklapanje svih ovih delova u celinu jedne priče, ne bi bilo lako ni za veoma iskusne timove u svetu gejminga”, kaže Jelena Joksimović iz Centra za promociju nauke.

Matematičarka Borka Marinković objašnjava kako su pripreme za ovogodišnju manifestaciju M3 u Mejkers labu podignute na vrlo visok, potpuno profesionalni nivo: „Uključeni su eksperti u svojim oblastima, pristup je sistematičan, prezentacije zanimljive i pristupačne. A šta me je u ovom radu iznenadilo? Svaki rad na nečemu novom mora da ima iznenađenja. Prvi put sam uključena u takvu vrstu neformalne edukacije, i to je prvo iznenađenje. Dešavaju se i trenutne situacije, pitanja koja me iznenade.. ali me to baš inspiriše. Moram da se osvrnem na sve prethodne M3 koje nikada nisu izneverile svoje posetioce, ni u temama, niti bilo kom drugom aspektu. Ovogodišnje teme nastavljaju tu tradiciju, prate tokove savremene matematike i njene primene.”

Maj mesec matematike počinje 10. maja, kada će u Silosima Beograd biti otvorena i izložba radova sa M3 Mejkers laba, a publici će biti predstavljen i niz drugih matematičkih eksponata, izložbe i programi. Posetioci će imati priliku da isprobaju igre koje su mladi razvijali u prethodnom periodu i iskuse matematiku na nov i uzbudljiv način.

Dizajner narativa Ranko Trifković kaže: „Rad na M3 mejkers labu je veoma inspirativan i dinamičan. Najviše me je iznenadio entuzijazam omladinaca, kao i njihovo znanje. Za njih bukvalno ništa nije problem, imaju odličan spoj mašte i veština, a to je dobitna kombinacija. Saradnja sa njima je divna, zato što oni ne vide prepreke, već samo izazove, tako da može od njih mnogo da se nauči. Rad sa njima je veoma lagan, posebno me raduje to što vidim koliko su autonomni. Projekti i teme su odlični, pristupi su raznovrsni, i to je ono što je najlepše za iskusiti.”

Bojana Damjanov, koja je u Nordeus fondaciji zadužena za kreativne procese, objašnjava vezu između matematike i gejminga: „Matematika i gejming oduvek su povezani, još kada se „začine” kreativnim radom, zanimljivim radionicama i motivisanošću đaka, onda je fenomenalno iskustvo i za mentore i za decu. U ovom procesu svi učimo jedni od drugih. Do sada smo prošli kroz tehnike, koje đaci mogu da koriste i u daljem učenju i školovanju, jer svaka disciplina može da se predstavi kroz zabavan rad i originalno izražavanje. Takođe, cilj našeg druženja je da naučimo da sagledamo probleme iz različitih uglova, kao i da dosetljivošću dođemo do više različitih rešenja. Ovde ima mnogo istraživanja, snalaženja i usklađivanja, baš onako kako treba da izgleda timski rad. Na kraju, imam utisak da ćemo iz ovih susreta izaći ne samo sa napravljenom igrom, već i sa dovitljivim načinom razmišljanja, koji pomaže da lakše rešavamo izazove pred sobom.”

Pogledajte više