KORONA PRESEK: Blagi skok broja novozaraženih

Novosti online 18. 04. 2022. u 15:41

U POSLEDNjA 24 sata virusom su u Srbiji zaražene još 882 osobe, pokazuje najnoviji korona presek.

Foto: V.N.

Od posledica virusa preminulo je šest pacijenata.

Ukupno je testirano 10.567 osoba.

Pomoću respiratora diše 20 bolesnika.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler rekao je da je u Srbiji, prema njegovom saznanju, prisutan omikron i da je važno edukovati ljude kako bi znali gde treba da nose masku, a gde nema potrebe.

Šekler je rekao da među nevakcinisanim osobama ima onih koji se zaražavaju po nekoliko puta u par meseci, ali da ima i vakcinisanih koji se za kratak period zaraze dva puta.

Virusološkinja prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže da od našeg ponašanja zavisi da li može doći do porasta broja novozaraženih.

- Ide lepo i toplo vreme, pa ljudi više vremena provode na otvorenom i u prirodi. Problem je što nam se bliži period svadbi i raznih proslava. Na takvim mestima još uvek postoji rizik od zaražavanja i ja sam za to da se u zatvorenom prostoru obavezno nosi maska i drži distanca, koliko je to moguće. Kada smo napolju, maske nam nisu potrebne, ali kada smo u gužvi, obavezno ostaje kao preporuka. Nadam se da će većina nas praznik proslaviti na otvorenom - kaže prof. dr Kuljić Kapulica.

BONUS VIDEO:

NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pogledajte više