DOKTORKA IZ HITNE UPOZORAVA: Ovo nikako ne smete raditi na svoju ruku, može biti smrtno opasno

Novosti onlajn

18. 04. 2022. u 08:14

DOKTORKA Hitne pomoći Ivana Stefanović upozorila je pacijente da terapiju ne menjaju na svoju ruku. To se radi u konsultaciji sa lekarom, naglasila je doktorka Stefanović.

Foto: Milena Anđela/Printscreen/RTS

Ona je rekla da su tokom noći imali pacijenta koji je od svoje redovne tablete uzeo četvrtinu tablete, a onda i od još jedne četvrtine četvrtinu.

-Tako subdoziranim lekom ne može da se postigne efekat. U pitanju je bio visok pritisak. Ne možete na svoju ruku menjati terapiju. To se radi u konsultaciji sa lekarom - naglasila je doktorka Stefanović.

Prema njenim rečima, tokom noći pacijentima je na raspolaganju Hitna pomoć, a preko dana morate da se javite svom lekaru.

- Ako ste se dogovorili sa lekarom da se pri skoku pritiska ponašate na određen način, to je u redu, ali nikako da sami odlučujete - savetuje doktorka.

Napomenula je da ima pacijenata koji tvrde da osete kada im je povišen pritisak, što je, prema njenim rečima, potpuno netačno, jer se organizam posle određenog vremena navikne i vrlo slično možete da se osetite i kada vam pritisak padne, a onda ako uzmete pogrešan lek može biti opasno.

- Želim da naglasim da ne možete uzimati tuđe lekove, pogotovo nitroglicerin. Imali smo slučaj pacijenta koji je uzeo nitroglicerin, a zapravo je bila takva lokalizacija infarkta koji nosi nizak pritisak, da smo ga jedva spasili. To može biti smrtno opasno, nemojte to raditi - rekla je doktorka Stefanović.

Podsetila je da pacijenti imaju na raspolaganju službu Hitne pomoći, gde mogu da dobiju pravi savet.

(RTS)

Pogledajte više