SVE JE SPREMNO ZA "VATRENI ŠTIT 2022": Srbija će prvi put videti "kornet em" u noćnom dejstvu

Novosti onlajn

09. 04. 2022. u 18:26

AKTIVNA faza združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022" počela je 4. aprila u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", a danas se održava vežba ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima.

Foto: J. Ćosin

Na vežbi učestvuje više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

- Učestvovaće više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i preko 100 sredstava savremene ratne tehnike. Ljudstvo je motivisano i obučeno, a savremena sredstva ratne tehnike u mnogome nam olakšavaju izvođenje dejstava i protivdejstava noću - kaže pukovnik Slađan Cvetković.

Danas će prvi put biti prikazano dejstvo noću novouvedenog protivoklopnog raketnog sistema "kornet em", koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra ili armiranog betona do tri i po metra na daljinama do 8.000 metara.

Vežba se realizuje radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću, navedeno je Vojske Srbije.

(RTS)

BONUS VIDEO: 

ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pogledajte više