DIREKTOR FIRME U DESETOJ DECENIJI: Kosta Antić iz Stalaća radi i u 94. i još ne planira da napusti radno mesto

S. BABOVIĆ

08. 04. 2022. u 15:46

PRONALAZAČ, genijalni preduzimač, privrednik, direktor u 94, sa radnim stažom od čak 73 leta, prvi i poslednji u pogonu svoje fabrike - Kosta Antić iz Stalaća.

Foto Privatna arhiva

Zahvaljujući surevnjivosti izvesnog rukovodioca u paraćinskoj Fabrici stakla, koji je pre više od sedam decenija, talentovanom dvadesetogodišnjem šefu elektropogona, neosnovano zamerio nešto slabiju produktivnost, bilo je dovoljno, da tada mladi Antić demonstrativno preda ključeve pogona i poruči pretpostavljenima da više neće raditi u fabrici i da će jednog dana doći u "mercedesu".

Nije želeo čika Kosta da nam otkrije da li je i konkretno realizovao tu malu osvetu. Preselio se u Stalać, gde 1959. počinje da stvara malu imperiju metalne galanterije, koja sve do danas beleži samo poslovne uspehe.

- Zanat sam izučio u staklari, za vreme rata, Nemce sam slagao da imam 15, iako sam imao dve godine manje - priseća se. - Prvi dani nisu bili laki. Išao sam peške do Ćićevca, tamo radio od pet gotovo do ponoći, a onda čekao autobus koji je prevozio tadašnje radnike štofare sve do Paraćina da budem malo sa roditeljima, zatim bih se vozom u četiri ujutro vraćao novoj kući i poslu. Kada bih se umorio, umeo sam da prespavam i na tezgi.

Škola mu je donela znanje, a lična kreativnost sve potonje rezultate. Počeo je sa samo tri radnika, a proizvode kasnije prodavao SSSR-u, FAP-u, "Mercedesu".

- Čak i tokom ratnih, devedesetih godina, uspevali smo da redovno isplaćujemo plate zaposlenima - priča Antić. - Gotovo svake godine, beležili smo rast od 20 do 25 odsto, na završnom računu, u halama, mašinama i što je nama najvažnije u ljudstvu. Trenutno imamo 100 zaposlenih i uskoro ćemo zaposliti još 50.

Danas grade novi pogon na oko 6.000 kvadrata. Investicija vredna 5,5 miliona evra, veruju Antići, vrlo brzo će se isplatiti.

- Srećan i zadovoljan radnik je moja filozofija - priča Kosta. - Odavno sam imao praksu da sa radnicima zajedno odlazimo na izlete. Pioniri smo prakse koja se danas zove "tim bilding". Na posao dolazim među prvima, prva pauza mi je od 13 do 14 sati. Volim da čitam novine, gledam televiziju, da budem informisan o dešavanjima kod nas i u svetu. Kao mlađi dosta sam putovao, tri puta obišao ceo svet, ali se zaista najsrećnije osećam u svojoj zemlji. Nikada nisam razmišljao da proizvodnju preselim iz Stalaća, kao ni da karijeru nastavim u inostranstvu.

Pre dve nedelje, Antići su prvi put podigli kredit od oko 450.000 evra zaduženja, koji, kažu, mogu da vrate u svakom trenutku. Kosta je mlađeg Antića, Žarka, motivisao da se zainteresuje sa organizaciju proizvodnje i danas je čika Kosta siguran da firma ostaje u dobrim rukama.

SVIM ZAPOSLENIMA - PREVOZ DO KUĆE

U firmi "Kosta Antić" uskoro će u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac zaživeti i program dualnog obrazovanja. Kod njih su već brojni đaci mašinske struke završili stručnu praksu. Dolaze iz Svilajnca, Jagodine, Kruševca, Ćićevca. Svi zaposleni u firmi imaju obezbeđen prevoz, ali ne do grada gde žive, već do kuće.

ORDEN

KOLIKO savesno Antići posluju, bilo je jasno i predsedniku Srbije, koji je Sretenjskim ordenom odlikovao čika Kostu pre dve godine. Pitao je Antiće da li im treba neka pomoć države, odgovor je bio negativan. Predsednik je bio veoma začuđen, jer većina obično nešto traži, ali ne i Antići.

Pogledajte više