VAŽNO ZA SVE KOJI SU POBEDILI KOVID: Ukoliko niste otišli na ovaj pregled, može da bude opasno

Novosti online 07. 04. 2022. u 11:31

ISTRAŽIVANjE švedskih naučnika u zaključku ističe da su osobe koje su preležale kovid u poslednjih šest meseci podložne riziku zdravstvenih nuspojava koje mogu biti smrtonosne.

Foto Shutterstock

Švedski naučnici navode podatak na koji su upozoravali stručnjaci od početka pandemije, tj. da svi pacijenti koji su preležali kovid nakon ozdravljenja treba da obave kardiovaskularni pregled. Naime, već tri meseca nakon preležanog kovida kod velike grupe pacijenata pojavili su se krvni ugrušci i tromboza.

Naučnici su iskazali najveću zabrinutost za pacijente koji su bolest preležali kod kuće bez nadzora lekara, jer sa druge strane lekari su pratili tok i period nakon preležanog kovida.

Najveće šanse za krvne ugruške i trombozu imali su pacijenti koji su bili zaraženi u prvom talasu pandemije, piše "The Sun".

Istraživanje Univerziteta u Glazgovu navodi da je važno da pacijenti vode računa o opštoj zdravstvenoj slici posle kovida kako bi brzom reakcijom izbegli potencijalne akutne ili hronične probleme koji mogu da se dogode.

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" U KRUŠEVAČKOJ KOVID-BOLNICI: Za godinu dana brinuli o 6.000 pacijenata

Pogledajte više