ODMAZDA BUNTOVNIM SRBIMA: Navršava se 81 godina od stravičnog nemačkog bombardovanja Beograda

B. SUBAŠIĆ

06. 04. 2022. u 09:11

VEDRO nebo ranog nedeljnog jutra 6. aprila 1941, zatamneo je dim Beograda koji su bombama, topovima i mitraljezima razarale stotine nemačkih aviona.

Grad pretvoren u oganj i dim, Foto Vikipedija

U četiri naleta 468 lovaca i bombardera na prestonicu Srbije i Kraljevine Jugoslavije bačeno je 197 tona razornih i zapaljivih bombi.

- Grad je pretvoren u oganj i dim - glasio je izveštaj Luftvafea.

U šest ujutro, dok su bombe ubijale hiljade civila, Hitler je u radijskom govoru rekao da "nemački narod nema nikakvog povoda da se bori protiv Hrvata i Slovenaca, ali želi da se obračuna s onom srpskom izdajničkom klikom u Beogradu koja misli da može Balkan po drugi put staviti na raspolaganje britanskom atentatu protiv evropskog mira".

To je trebalo da opravda bombardovanje koje je po međunarodnom ratnom pravu bilo teroristički čin, jer je Beograd 3. aprila proglašen za "otvoren grad" koji neće biti branjen u slučaju rata. Uprkos tome 4. vazdušna flota Trećeg rajha, pod komandom general-pukovnika Aleksandra Lera je od 6. do 12. aprila iz oko 620 bombardera razarala Beograd s oko 440 tona bombi. Hitlerovoj armadi se herojski i samoubilački suprotstavio Šesti lovački puk Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, koji je uništen u neprestanim borbama.

- Vazdušni napad na Beograd 1941, imao je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko s ratom. To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete - priznao je posle rata na suđenju nemački feldmaršal Evald fon Klajst.

Aleksandar Ler, Foto Vikipedija

Vođa Trećeg rajha, nekadašnji austrougarski vojnik, frustracije zbog srpke pobede u Velikom ratu je iskalio na beogradskim civilima. Pronađeno je oko 2.500 mrtvih, a nemačke okupacione vlasti procenile su da je više od 1.500 ostalo u ruševinama.

Britanski obaveštajci su izvestili da je u bombardovanju uništena polovina grada, da su žrtve bile isključivo civilne i procenjivali njihov broj na 17.000-20.000 ljudi.

RAZRAĐEN PLAN

BEOGRADSKI puč i demonstracije 27. marta 1941. protiv ulaska u Trojni pakt bile su samo povod da Hitler aktivira razrađen plan "Direktivu 25" o napadu na Jugoslaviju. Zbog toga je 500 nemačkih borbenih aviona povučeno iz vazdušne bitke za Britaniju i premešteno na aerodrome u jugoslovenskom susedstvu.

Pogledajte više