CAREVI IZ SRBIJE IDU U RIMSKI KOLOSEUM: Najveći srpski arheo-park fascinirao italijanske stručnjake

Boris Subašić

03. 04. 2022. u 09:24

DIREKTORKA najčuvenijeg svetskog arheološkog parka Koloseum iz Rima posetila je prošle nedelje Viminicijum i ostala zatečena onim što je videla na srpskom lokalitetu.

Srednjoškolci iz Italije, Mađarske, Poljske, Turske i Srbije u Viminacijumu / Foto B. S.

- Doktorka Frančeska Boldrigini je bila doslovno šokirana i rekla: "Vi ovde imate ono što Rim nema! Vaših 18 careva iz Viminacijuma biće izloženi u Koloseumu!" Rekla je da imamo rekonstruisan legijski logor i naučnoistraživački centar na lokalitetu što ona, koliko zna, ne postoji nigde na svetu. Kada čujete tako nešto od direktorke Arheo-parka Koloseum, koji obuhvata centralne zgrade antičkog Rima, naravno da ste ponosni. To je potvrda da imamo čime da se podičimo i da Viminacijum predstavlja našu zemlju na najbolji način, ravnopravno sa svime što se dešava u svetu. S druge strane, mora se priznati i da su ovi naši carevi spasli imperiju i da bez njih ne bi bilo ni Vizantije, ni Evrope kakvu danas poznajemo - ponosno nam je rekao prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

Dr Frančeska Boldrigini je najavila otvaranje međunarodne izložbe Itinerarium Romanum Serbia Viminacium u Koloseumu ove jeseni. Direktorka Arheo-parka Koloseum posetila je Viminacijum u okviru programa TRAME (Tracce di memoria - Tragovi pamćenja), u okviru koga je od 18. do 24. marta Arheološki park Viminacijum bio domaćin grupi od 70 srednjoškolaca iz Italije, Mađarske, Poljske, Turske i Srbije. Oni su se u radionicama bavili savremenim načinima predstavljanja antičke baštine čovečanstva.

- Cilj ovog programa, koji se odvija pod okriljem projekta EU "Erazmus plus", jeste da se deca nauče da čuvaju kulturnu baštinu. Učenici beogradske Dizajnerske škole su bili sjajni u svakom pogledu i umesto da mi njih učimo kako se čuva kulturna baština, može se reći da su oni nas učili kako se ona čuva, od motiva na torbama, preko flajera, do mozaika - kaže prof. dr Korać.

VIMINACIJUM ZA PRIMER

ARHEOLOŠKI park Koloseum iz Rima, osim samim Koloseumom, upravlja najznačanijim arheološkim celinama antičkog srca Rima - Palatinom, Forumum i Kurijom. Direktorka Koloseuma i rukovodilac projekta TRAME dr Frančeska Boldrigini je čestitala saradnicima Arheološkog instituta i direktoru Miomiru Koraću na izvrsnoj organizaciji, naglasivši da je profesionalnost koju je videla u Viminacijumu na nivou onoga što se radi u Rimu.

Pogledajte više