SVETSKI GEOPOLITIČKI KONTEKST RATA U UKRAJINI: Pogledajte predavanje Saše Adamovića na jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V. N.

25. 03. 2022. u 08:37

NAPOMINjUĆI da o trenutno najaktuelnijoj temi na svetskom nivou svesno govori kao o ratu, istoričar Saša Adamović upozorava da se izbegavanjem upotrebe reči koja opisuje suštinu događaja samo zamagljuje njena suština.

Foto: KCNS

On ističe da se u medijima koji se postavljaju navijački koriste termini kao što su agresija ili specijalna operacija, kao i da je takvo ublažavanje sve češće, ali da su ratovi sasvim prirodna i normalna pojava u istoriji čovečanstva, a da je mir samo intermeco između dva ratna sukoba.

Najkraći odgovor na pitanje zbog čega je došlo do rata u Ukrajini može se predstaviti kao Putinovo stavljanje tačke na NATO proširenje na istok, kako bi se sačuvala bezbednost Rusije koja je spoznala egzistencijalnu pretnju i stavila do znanja Zapadu da postoje crvene linije preko kojih se ne može.

Adamović podseća na upozorenja tvorca strategije obuzdavanja Džona Kenana, ali i Henrija Kisindžera, da proširenje NATO na istok neće izaći na dobro. Pisac „Tragedije velikih političkih sila“ Džon Miršajmer, čije tvrdnje Adamović prepoznaje kao „glas vapijućeg u pustinji“, istakao je da za krizu u Ukrajini najveću odgovornost snosi Zapad, budući da SAD „nisu uzele u obzir strahove Rusije kao velike sile“, koja ima pravo da zaštiti svoju stratešku sigurnost.

Sve su češće tvrdnje da je svet sada na ivici nuklearne katastrofe i Adamović pravi paralelu sa 1962. godinom i Kubanskom krizom, kada je takva katastrofa izbegnuta, s razlikom što su tada SAD i SSSR jedna drugoj priznavale pravo na stratešku bezbednost. Ukrajina, kao tampon-država između velikih sila, mora da vodi da računa, umesto što se njene elite, držeći stranu Zapadu, ponašaju kao da ih je obuzelo „geopolitičko slepilo“. Adamović navodi da već ima reči o tome kako će se dugo proučavati slučaj Ukrajine koja je nerazumnim postupcima dospela u situaciju u kojoj se trenutno nalazi.

Još jedan od velikih problema jeste jačanje neonacističkih elemenata, o čemu svedoči i odluka predsednika Zelenskog da lično uruči Orden heroja Ukrajine jednom od vođa ovog sektora. Živimo u opasnom vremenu kada se dešavaju tektonski poremećaji u globalnoj politici, istakao je Adamović, i moramo nastojati da, kao što je pisao Slobodan Jovanović, "preko glave preturimo jedan opasan period vremena", tako što ćemo zadržati neutralnost i baviti se prioritetima od nacionalnog značaja – a to su zaštita južne srpske pokrajine, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve.

Pogledajte više