TESLA DOBIO I TABLU U BEČU: Na inicijativu istoričara Zlatana Stojadinovića, glavni grad Austrije odao još jednu počast srpskom naučniku

V. N.

21. 03. 2022. u 23:11

ULICA Nikole Tesle u Beču dobila je i spomen-tablu u čast velikog srpskog naučnika. Ovo obeležje postavljeno je na inicijativu istoričara Zlatana Stojadinovića, koji izučava istoriju Srba u Austriji. Radeći na projektu digitalizacije građe o bečkim Srbima 18. i 19. veka 2018. saznao da u ovom gradu postoji Teslina ulica, ali bez vidljive table.

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

- Kontaktirao sam s nadležnim službama grada, odnosno 21. okruga, i dobio brz odgovor Georga Papaja, načelnika opštine, da su utvrdili da tabla ne postoji i da će u najskorijem roku biti postavljena, što je i učinjeno - rekao je Stojadinović.

Po srpskom naučniku "Tesla gase" se zove od 1952. godine. Reč je o ulici u kojoj nema zgrada i kućnih brojeva, pa ni tabla nije postavljena.

Ovaj istoričar podseća da je, iako je Nikola Tesla studirao u Gracu i nikada nije živeo u Beču, on kao zaslužni građanin tadašnje Austrougarske monarhije, dobio počasni doktorat Tehničkog univerziteta 1908. godine. Iste godine kada je po njemu nazvana ulica, svečano je otkrivena i Teslina bista, kao poklon Vlade FNRJ Tehničkom fakultetu u Beču i tamo stoji i danas.

Pokrenuta je i inicijativa da se jedna ulica u Bečum, - glavnom gradu Austrije, nazove imenom reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića.

- On je najpoznatiji bečki Srbin, koji je pola veka živeo i radio u ovom gradu - podseća Stojadinović.

Srbi su ostavili ogroman trag u Beču. Bili su jedan od priznatih naroda u Habzburškoj monarhiji, a prema popisu iz 1910. godine oko dva miliona pravoslavnih Srba živelo je u monarhiji.

Pogledajte više