ĐACI NAPOKON PAKUJU KOFERE: Ministarstvo prosvete odobrilo školska putovanja u Srbiji i Republici Srpskoj

Lj. B.

19. 03. 2022. u 07:00

PRVI put nakon dve pandemijske godine, đaci osnovnih i srednjih škola moći će da idu na ekskurzije i rekreativnu nastavu, jer je Ministarstvo prosvete odobrilo održavanje školskih putovanja u Srbiji i Republici Srpskoj. Putovanja u inostranstvo neće biti organizovana zbog još neizvesne epidemiološke situacije.

Foto Željko Knežević

Ovoj odluci obradovali su se i roditelji i deca koja su dve godine bila uskraćena za zajednička putovanja, pa jedva čekaju da spakuju kofere.

Prema preporuci Ministarstva, svaki učenik koji bude išao na ekskurziju moraće od lekara da dobije zdravstveni list, a na putovanje će moći đaci koji u poslednjih nedelju dana pre puta nisu imali simptome kovida, nisu lečeni i ako u užoj porodici nije bilo pozitivnih na koronu.

- Ministarstvo je izdalo preporuku na osnovu smernica Instituta "Milan Jovanović Batut". Ekskurzije i đačka putovanja biće sprovođeni pod zdravstvenim nadzorom lekara. Svaki učenik mora kod lekara da popuni zdravstveni list, a bitno je da se ne mešaju deca iz više škola - rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje. - Ograničili smo putovanja na destinacije u Srbiji i Republici Srpskoj, jer se još nisu stekli uslovi za odlazak u druge zemlje.

Roditelji su zadovoljni što deca ponovo mogu nesmetano da putuju, a ponude su dobili još pre mesec dana. Kako će i gde putovanje biti organizovano zavisi od škole.

Tako je za učenike Šeste gimnazije u Beogradu predviđeno da obiđu Trebinje, manastire Tvrdoš, Ostrog i Dobrun. Ekskurzija traje četiri dana i košta oko 200 evra. Mali maturanti iz OŠ "Drinka Pavlović" obići će Mokru Goru, Taru, Višegrad i Bajinu Baštu, na putu će imati tri noćenja, a cena je 16.500 dinara. Mlađi osnovci na putovanje mogu da idu jedan dan, a cena je oko 3.000 dinara.

U OŠ "Ivan Goran Kovačić", i za starije đake, organizovaće samo jednodnevne izlete.

- Savet roditelja odlučio je da se organizuje putovanje, jer roditelji žele da im deca negde odu, a dogovorili smo se da svi đaci od prvog do osmog razreda odu negde na jedan dan. Višednevnih putovanja neće biti - kaže nam direktor Miomir Dragaš.

Pravilnikom o organizovanju ekskurzija koji je donet pre tri godine predviđeno je da osnovci putuju samo po Srbiji i da obiđu osam regija, u svakom razredu po jednu. S druge strane, srednjoškolci mogu u završnom razredu da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo. Ali odlasci van zemlje biće mogući tek kada se sasvim stabilizuje epidemiološka situacija.

SVI UČENICI U KLUPAMA

NASTAVA će se normalno odvijati u svim osnovnim i srednjim školama naredne nedelje, pa će svi đaci biti u klupama, odlučio je Tim za škole. Prema podacima "Batuta", od 10. do 15. marta broj obolelih učenika je 1.403 odnosno 0,18 odsto od ukupnog broja inficiranih.

Pogledajte više