OECD TRAŽI REFORMU PENZIJSKOG SISTEMA: Slovenci će morati da rade duže

Novosti online 11. 03. 2022. u 08:18

Slovenija bi trebalo da reformiše svoj penzijski sistem kako bi ga uskladila sa rapidnim starenjem svog stanovništva, srž je preporuke sadržane u najnovijem izveštaju OECD, kluba 38 razvijenih zemalja koji sačinjava i redovne godišnje izveštaje o "zdravlju" globalnih i nacionalnih socijalnih institucija.

Foto EPA

Izveštaj koji je objavljen krajem januara konstatuje da će se starenje stanovništva Slovenije rapidno povećavati sve do kraja ovog veka, što će doneti i posledično povećanje troškova za penzije sa današnjih 10 odsto BDP na 15,7 do 2050, veći postotak porasta u tom periodu imala bi samo Italija. Na nivou EU, penzijski troškovi bi dotle rasli drastično sporije: u proseku sa 11,6 na 12,6 procenata.

Ono što je, po oceni eksperata OECD, povoljnije u Sloveniji nego u njenom evropskom okruženju, jeste okolnost da su nejednakosti u primanjima starijeg stanovništva mnogo manje nego u većini drugih zemalja. Nepovoljnost je, međutim, podatak da je zaposlenost u Sloveniji veoma mala i jedva dobacuje do polovine proseka u OECD.

- Raditi duže je ključna potreba ako Slovenija želi da sačuva nivo penzija i finansira ih na održiv način - zaključak je izveštaja OECD.

Pogledajte više